Το «μαύρο πρόβατο» των μνημονίων, το διαβόητο Υπερταμείο, αλλάζει, μετασχηματίζεται και αποκτά ρόλο κρατικού επενδυτικού ταμείου (Sovereign Wealth Fund). Κύριος στόχος του μετασχηματισμού είναι να συμβάλει καθοριστικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην ανάπτυξη της χώρας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της λειτουργίας του είναι άκρως ενθαρρυντικά: Ενδεικτικά, τα μερίσματα έφτασαν τα 75 εκατομμύρια, ιστορικό υψηλό, ενώ ο κύκλος εργασιών έφτασε το 1,060 δισεκατομμύριο. Οι προβλέψεις για το 2023 είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, με τα μερίσματα σχεδόν να διπλασιάζονται, υπερβαίνοντας τα 130 εκατομμύρια. Η δε αξιοπιστία του οργανισμού αναγνωρίζεται διεθνώς από μεγάλους επενδυτές και την κοινότητα των λοιπών κρατικών επενδυτικών ταμείων, ενισχύοντας τη θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Οπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «το Υπερταμείο αλλάζει, γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που θα συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας».