Ο αντισυστημισμός αποτελεί μια πολιτική τάση που εκφράζει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές, οικονομικές και θεσμικές δυνάμεις.
Το φαινόμενο του αντισυστημισμού στην Ελλάδα εμφανίστηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2009-2019 όταν ένα μέρος της κοινωνίας στράφηκε εναντίον του παραδοσιακού πολιτικού δυναμικού της χώρας κατηγορώντας το για την κατάρρευση της οικονομίας. Η επιβολή των μνημονίων τροφοδότησε αντισυστημικά κινήματα τόσο από τα αριστερά όσο και από τα ακροδεξιά.
Πολιτική Ταυτότητα
Ο αντισυστημισμός δεν έχει ενιαία πολιτική ταυτότητα και εκφράζεται μέσα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κινήματα στηρίζονται κατά βάση στην αντίθεσή τους στη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αριστερά και λαϊκιστικά κινήματα αναδείχθηκαν υποστηρίζοντας τη ρήξη με το κατεστημένο και την αντίστασή τους στις πολιτικές λιτότητας.
Δεν περνάει απαρατήρητο ότι οι βασικοί πυλώνες του αντισυστημισμού στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019 υπήρξαν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η πολιτική αστάθεια και η πόλωση που δημιουργεί ο αντισυστημισμός έρχεται να επιβεβαιωθεί με την καταστροφική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του 2015-2019.
Το αντίδοτο
Η ιστορία μας δείχνει και το αντίδοτο στον αντισυστημισμό. Τα αντισυστημικά κόμματα ανθούν και παραμένουν ισχυρά όσο τα παραδοσιακά κόμματα δεν καταφέρνουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μόλις εμφανιστεί ένας πολιτικός ηγέτης που θα εμπιστευτούν οι πολίτες πως έχει λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τότε τα αντισυστημικά κόμματα διαλύονται. Όπως έγινε μόλις εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και με τη φερεγγυότητα του προκάλεσε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στο μέτωπο του αντισυστημισμού ελλείψει πολιτικής πρότασης. Λογαριάζει όμως χωρίς το πολιτικό αντίδοτο που ήδη υπάρχει. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.