Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα περισσότερα στελέχη ετοιμάζονται να στηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος αλλά και η ομάδα των 87 έχουν προαναγγείλει ότι θα αμφισβητήσουν επίσημα την ηγεσία του, προκειμένου να στηθούν νέες κάλπες. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε νέες εσωκομματικές εκλογές και είναι ουσιαστικά ταμπουρωμένος πίσω από το καταστατικό του κόμματος ενώ τον στηρίζουν πλέον ελάχιστα στελέχη. 

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, για να να εγκριθεί μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, θα πρέπει να συμφωνήσει το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι ουσιαστικά το όργανο θα άρει επίσημα την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο και συγκαλείται έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη του προέδρου, εν προκειμένω του Στέφανου Κασσελάκη. Ο τελευταίος βέβαια θεωρεί ότι έχει ακόμα την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και πιστεύει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η πρόταση μομφής


Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής, το έκτακτο συνέδριο πρεπε να πραγματοποιήσει εντός τριών μηνών κι εκεί θα αποφασιστεί η εκλογή νέου προέδρου. Σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή κατέθεσαν επίσημα πρόταση μομφής ο Παύλος Πολάκης και η ομάδα των 87, με πολλά στελέχη να στηρίζουν την πρόταση. Η δε ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Τι αναφέρει το καταστατικό του κόμματος:

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».