Η επίλυση τριών ζητημάτων σχετικά σύντομα και η εξέταση ενός τετάρτου περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της διευθέτησης οικονομικών διαφορών με τις γερμανικές εταιρείες KMW και Atlas Elektronik. Η πρώτη εταιρεία συνδέεται, βεβαίως, με τα άρματα μάχης τύπου Leopard και η δεύτερη με τις νέες τορπίλες βαρέος τύπου των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Το δεύτερο ζήτημα είναι η προετοιμασία προκειμένου να περάσουν από το ΚΥΣΕΑ η προμήθεια βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage και ατρακτιδίων ζεύξης δεδομένων τύπου Spice από το Ισραήλ. Το τρίτο είναι να κυρωθεί από τη Βουλή η τεχνική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου της δεύτερης από την Πολεμική Αεροπορία.

Η Σύγκρουση

Το τέταρτο είναι ελαφρώς πιο μακροπρόθεσμο και αφορά κάτι για το οποίο η στήλη σάς ενημέρωσε αρμοδίως και χθες: δηλαδή την επιλογή νέας κορβέτας, με δεδομένα που πλέον περιλαμβάνουν –πέρα από τους δύο επίσημους μνηστήρες, τη Γαλλία και την Ιταλία– και την πιθανή προσθήκη τρίτου, με πλοία τύπου LCS που αποσύρονται από το αμερικανικό Ναυτικό. Επί τούτου θα δούμε. Υπάρχει ακόμη δρόμος, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. Εκτός μπλε φακέλου είναι τα πιο μακροπρόθεσμα τα οποία αφορούν θέματα προσωπικού, που ούτε λίγα είναι ούτε και αμελητέα για τα χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια πρώτη παρατήρηση που γίνεται, πάντως, σε αρχικό επίπεδο είναι ότι ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και οι δύο υφυπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς και Γιάννης Κεφαλογιάννης τα βρίσκουν πολύ καλά μεταξύ τους. Ως υπουργός ο κ. Δένδιας έχει βέβαια τον κύριο λόγο, ακούω όμως ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι ήδη έτοιμος να «τρέξει» μια σειρά από πρότζεκτ που λόγω προεκλογικής αδράνειας είχαν μείνει πίσω.

Το Πρόσωπο

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αναμένονταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον χθες το βράδυ, καθώς ίσως διαθέτει το πιο νευραλγικό πόστο της κυβέρνησης. Ο κ. Φλωρίδης δεν είναι άγνωστος. Ούτε και είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να χαρακτηριστεί «πασοκογενής», έτσι απλά. Ούτως ή άλλως, εν καιρώ και όχι πρόσκαιρα είχε μιλήσει για πολιτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύ πριν αυτό γίνει ορατό και ευδιάκριτο στους πολλούς. Πέρα από αυτά, όμως, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που σε άλλες εποχές έκανε επιλογές δύσκολες. Εφυγε από το ΠΑΣΟΚ για να γυρίσει στη χειρότερη φάση του, τον Ιανουάριο του 2015. Και ήταν μάλλον πάντα δυσάρεστος, παρά ευχάριστος όταν καλούνταν να μιλήσει για θέματα που δεν σήκωναν ιδιαίτερη ωραιοποίηση. Αυτό το χαρακτηριστικό του, ίσως είναι που οδήγησε στην υπουργοποίησή του, παρά τις ενστάσεις για το πόσους «πασοκογενείς» μπορεί να χωράει πια αυτή η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν είναι απλό προαπαιτούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αλλά ζωτικές για την προοπτική της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τοποθέτησε τον κ. Φλωρίδη εκεί για να είναι «ακόμη ένας» υπουργός Δικαιοσύνης. Ο χρόνος θα δείξει.

Ο Τόπος

Η μεσαιωνική Μόντενα. Εκεί όπου στις αρχές του 10ου αιώνα οι πολιορκημένοι από τις ουγγρικές ορδές προσεύχονταν στον θεό να τους γλιτώσει από τα βέλη των Μαγυάρων (sagittis hungarorum). Από τότε έχουν περάσει πολλά και η Ουγγαρία, όχι απλώς δεν είναι απειλή για τους Ευρωπαίους, αλλά είναι και μέλος της Ε.Ε. Κι ας κάνει ο Βίκτορ Ορμπαν ό,τι μπορεί για να κάνει τη χώρα του εξαίρεση. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, Κουμπανιτσμπέκ Ομουραλίγεφ, και τον υποδέχθηκε ένθερμα ο Ούγγρος επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Ολιβερ Βάρχελι. Επειδή οι Ούγγροι είναι –προφανώς– υπερήφανοι για την καταγωγή τους, αλλά και πολύ ενεργοί και πάντα στο πλευρό των Τούρκων και τουρκογενών, πραγματικά ελπίζω ότι δεν πιστεύουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να φθάσει έως την Κεντρική Ασία. Ας του το εξηγήσει κάποιος ήρεμα.

Η Ατάκα

«Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πολίτης είμαι, δεν έχω θεσμική θέση», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, η οποία αναπαρήχθη χθες το πρωί από τον ΣΚΑΪ και φάνηκε να προδίδει μια ελαφρά αμηχανία από έναν νέο άνθρωπο, που προφανώς δεν αισθάνεται άνετα με όλη την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος αυτή την περίοδο. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες είχε διερωτηθεί για ποιο λόγο είναι σημαντικό να γίνει θέμα πού κάθονται οι Σπαρτιάτες. Εκ Μαϊάμι ορμώμενος και συνηθισμένος να κινείται σε χώρους όπου απλά πρέπει να γίνεται η δουλειά χωρίς πολλά πολλά, ο κ. Κασσελάκης προφανώς θέλει να ακριβολογεί.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ