Τρία νέα αμυντικά σχέδια έρχονται σε ευρύτερες περιοχές του ΝΑΤΟ με σκοπό την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στη Σύνοδο θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα με τρία νέα αμυντικά σχέδια που αφορούν ευρύτερες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές απειλές, τη Ρωσία και την τρομοκρατία».

Επίσης, εξήγησε πως τα σχέδια αφορούν τρεις διαφορετικούς χώρους: «Ένα σχέδιο για το Βορρά,τον Ατλαντικό και την Αρκτική, ένα για το κέντρο που καλύπτει τη περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα». Ακόμα, πρόσθεσε ότι για να υλοποιηθούν αυτά το ΝΑΤΟ «θέτει 300.000 στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα. Συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης μάχης». Όσον αφορά τα νέα νούμερα για τις αμυντικές επενδύσεις το 2023, είπε πως «είναι ενθαρρυντικά, είναι θετικά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες, 8,3% αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά». 

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη Σουηδία

Παρόλα αυτά, ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, ένα σχέδιο που «βρίσκει τοίχο» στην Τουρκία, με την οποία για αυτό το λόγο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση. Ειδικότερα, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας.

Επανέλαβε ότι η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ ήταν «εποικοδομητική» και «καλή» και σημειώθηκε πρόοδος. Όπως τόνισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλυφθούν. Για αυτό προσκάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Κρίστερσον να συναντηθούμε στο Βίλνιους. Θα συναντηθούμε οι τρεις μας με τους ειδικούς μας, για να καθίσουμε και να δούμε τις λεπτομέρειες, τα συγκεκριμένα ζητήματα».

Οι σκέψεις για την Ουκρανία

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που πρόκειται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να συζητηθεί είναι η Ουκρανία και η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο με τρία σημεία. Όπως ανέφερε ο γγ της συμμαχίας, «πρώτα θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για να υπάρξει διαβεβαίωση πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, θα αναβαθμίσουμε τους πολιτικούς μας δεσμούς ιδρύοντας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και τρίτον αναμένω οι ηγέτες των συμμάχων μας να επαναβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκε σε σχετικά χρονοδιαγράμματα: «Εδώ και 500 ημέρες, η Μόσχα έχει φέρει τον θάνατο και την καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης». Τέλος, τόνισε: «Η Σύνοδός μας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ΝΑΤΟ στέκεται ενωμένο και η επίθεση της Ρωσίας δεν θα επιτύχει». Να επισημανθεί πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει τη διατύπωση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Βίλνιους συγκεκριμένης πρόσκλησης για την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.