Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τις αμυντικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας λίγο πριν μεταβεί στο Βίλνιους για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Σ' αυτήν, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη γραμμή ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει ακόμα μέλος της συμμαχίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να τελειώσει πριν η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας σ' αυτήν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σε μία δήλωση που φυσικά δεν χαροποιεί την Ουκρανία.

Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι «τα μέλη της συμμαχίας θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους συνεχίζοντας να βοηθούν την Ουκρανία με κάθε τρόπο και κυρίως με την αποστολή στρατιωτικού υλικό».

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στις εξοπλιστικές επιδειώσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας.

«Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει. Ο Μητσοτάκης αναζητά επίσης κάποια βοήθεια (η Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, κοντά στην απόκτηση των F-35). Αρα εδώ έχουμε μία μικρή κοινοπραξία.

 Ενισχύουμε το ΝΑΤΟ μέσα από την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας και της Τουρκίας και παράλληλα ανοίγουμε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας» τόνισε.

Ως γνωστόν, η Τουρκία είναι αυτή που έχει αντιρρήσεις για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κυρίως γιατί το καθεστώς Ερντογάν επιθυμεί την άμεση έκδοση ανθρώπων στην Τουρκία που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκράτες».