Η Ιαπωνία συμπλήρωσε το Σάββατο ένα χρόνο από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας από έναν άνδρα που ήταν δυσαρεστημένος με τον βετεράνο πολιτικό.

Ο θάνατος του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο, ταρακούνησε ένα έθνος που δεν έχει συνηθίσει στην ένοπλη βία.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι και νομοθέτες συνόδευσαν τη χήρα του Άμπε, Άκιε, σε ιδιωτική επιμνημόσυνη δέηση σε βουδιστικό ναό στο Τόκιο. Πλήθος κόσμου εισήλθε στον βουδιστικό ναό για να προσφέρει λουλούδια μετά το τέλος της τελετής.

Ο Άμπε έμεινε στην ιστορία για τις οικονομικές πολιτικές που ακολούθησε με στόχο να τερματίσει τον πολυετή αποπληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης, των δημοσιονομικών κινήτρων και της άρσης των νομοθετικών διατάξεων. Οι επικριτές ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα έλλειμμα στα έσοδα.

Πώς έγινε η δολοφονική επίθεση

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε κάποια στιγμή ο 42χρονης δράστης, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, πλησίασε από πίσω από τον Αμπε κρατώντας ένα αυτοσχέδιο όπλο και τον πυροβόλησε δύο φορές πισώπλατα, μια στο ύψος της καρδιάς και μια στον λαιμό.

Το νοσοκομείο που προσπάθησε να τον σώσει ανακοίνωσε πως ο Σίνζο Άμπε απεβίωσε στις 5:03 μ.μ. (11:03 ώρα Ελλάδας), περίπου πεντέμισι ώρες αφού πυροβολήθηκε. Ένας γιατρός είπε πως ο Άμπε πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία από δύο βαθιά τραύματα, το ένα από τα οποία στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.