«Από ημέρα σε ημέρα αναμένουμε από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ  να εκδώσει το σχετικό της πόρισμα σχετικά με τη διαρροή των emails των αποδήμων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη τρεις έρευνες: μια από την Εισαγγελία, μια άλλη από την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και μία έρευνα εσωτερικού χαρακτήρα που διεξάγεται από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ και έχει θεσπιστεί από τον ν.4622 και προΐσταται δημόσιος υπάλληλος.

Ο εσωτερικός αυτός έλεγχος της Μονάδας του ΥΠΕΣ δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Μετά τις ανακοινώσεις των παραιτήσεων στις 15 Μαρτίου (σ.σ. του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ Νίκου Θεοδωρόπουλου), η Μονάδα, ζήτησε άλλες δύο εβδομάδες προθεσμία για να ολοκληρώσει την έρευνά της. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει γενικούς διευθυντές, προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων, υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές τις Διευθύνσεις. Αναμένουμε από ημέρα σε ημέρα να εκδόσει το σχετικό της πόρισμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως το ΥΠΕΣ συνεργάζεται πλήρως σε ό,τι στοιχεία ζητούν για τηνδική τους έρευνα της υπόθεσης που διεξάγουν τόσο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομέων όσο και η Εισαγγελία. Ο κ. Λιβάνιος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν γνωρίζω το πόρισμα κανενός από τους τρεις ελέγχους καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες Αρχές και υπηρεσίες» σημειώνοντας πως «εάν γνωρίζαμε το οτιδήποτε, τότε αυτό θα ήταν μεμπτό».

Επισήμανε, πως η έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων έχει την δυνατότητα να επιβάλει πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα και κυρώσεις και η έρευνα της Εισαγγελίας να αποδώσει και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους. Η έρευνα της Μονάδας του ΥΠΕΣ έχει κυρίως να κάνει σχετικά με την ασφάλεια των διαδικασιών και των Αρχείων και το εάν χρειάζεται η αναβάθμισή τους. Τα πορίσματα «και των τριών αυτών ερευνών, τα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απέρριψε -σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά κυρίως από αναρτήσεις και δημοσιεύματα- ότι ήταν κοινή η λίστα των emails που χρησιμοποιήθηκαν από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αυτή της 1ης Μαρτίου του ΥΠΕΣ που χρησιμοποιήθηκε για να τους υπενθυμίσει τη δυνατότητα εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξ αποστάσεως το 2024. Απόδειξη, όπως προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος, είναι ότι «άτομο που δεν πήρε αυτό το ενημερωτικό e-mail από το ΥΠΕΣ γιατί είχε προβεί στις ενέργειες που έπρεπε, έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή».

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε ότι «η υπόθεση μυρίζει άσχημα και φαίνεται ότι το ΥΠΕΣ αλλά και η κυρία Ασημακοπούλου να μην έχουν πει όλη την αλήθεια». Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί, είπε ο βουλευτής «δεν μας ικανοποιούν». Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το ποιος διεξάγει την εσωτερική έρευνα του ΥΠΕΣ και ποια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Επίσης, ποια είναι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικού ότι οι διευθύνσεις των emails διέρρευσαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ έγινε την περίοδο μεταξύ της υπουργίας του κ. Βορίδη και της κυρίας Κεραμέως (δηλαδή ανάμεσα στις εθνικές εκλογές του 2023). Χαρακτήρισε περίεργη την σύμπτωση ότι η αποστολή των emails από την κυρία Ασημακοπούλου σε απόδημους έγινε μεταξύ λίγων ωρών ή και λεπτών από την αποστολής σχετικών emails από το ΥΠΕΣ. Ρώτησε, επίσης, εάν οι παραιτήσεις των δύο γραμματέων αλλά και η απόσυρση από τις ευρωεκλογές της κυρίας Ασημακοπούλου ήταν οικειοθελείς ή τους ζητήθηκαν.