Η στάση του ΚΚΕ είναι γνωστή. Κατακριτέα ως προς το θέμα της ψήφου των αποδήμων αλλά ήταν και το κόμμα που την προηγούμενη φορά οδήγησε στην ψήφιση ενός νόμου με απίστευτες προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να καταστεί ουσιαστικά ανενεργός. Η στάση του κόμματος «Σπαρτιάτες» δεν εξέπληξε κανέναν όπως και η αλλαγή πλεύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει κόμμα εξουσίας καταγράφεται για μια ακόμη φορά ως «θλιβερή εξαίρεση» στη Βουλή.

Όπως και στην περίπτωση της τροπολογίας για την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη, όπως και στις περιπτώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και πάλι ότι αποτελεί μια εξαίρεση που έχει χαρακτηριστεί και ως «εθνική».

Με την ψήφο των αποδήμων καταγράφεται και ως «θλιβερή». Διότι εμφανίσθηκε να δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της ανεμπόδιστης ψήφου τους διαχωρίζοντας τους όμως από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στις εκλογικές διαδικασίες. Και όχι μόνο . Με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά υποστήριξε πως όποιος Έλληνας του εξωτερικού, καταγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, δύναται να έλθει στη χώρα την περίοδο των εκλογών μπορεί να ψηφίσει χωρίς κανέναν πρόβλημα στο χώρα που είναι εγγεγραμμένος. Όποιος δεν μπορεί, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλει να ψηφίσει αλλά να μην προσμετράτε στο τελικό αποτέλεσμα.

Με τη στάση του απέδειξε ότι δεν έχει αλλάξει. Και δεν πρόκειται. Θα παραμείνει έρμαιος μικροκομματικών συμφερόντων, κυρίως όμως θα παραμείνει «όμηρος» των πολιτικών του Αλέξη Τσίπρα που πλέον φορτώνονται στον διάδοχό του, όποιος/α και αν είναι. Αυτός/η είναι υπόλογος/η στους Έλληνες του εξωτερικού, που είδαν για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ να τους εμπαίζει. Και θυμήθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, γεμάτος… στεναχώρια, στηλίτευε το γεγονός πως δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι.

Και θα αναρωτηθεί κανείς γιατί χαρακτηρίζεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως «θλιβερή εξαίρεση»; Το ΚΚΕ; Η Ελληνικής Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου; Οι Σπαρτιάτες; Πρώτα απ όλα δεν πρόκειται για κόμματα εξουσίας. Η στάση του ΚΚΕ είναι γνωστή, δεν αλλάζει. Το «όχι σε όλα» άλλωστε αποτελεί την ουσία της ύπαρξής του. Τα όσα υποστηρίζει ως δικαιολογία για τη στάση του δύναται να χαρακτηριστούν και ως αστεία.

Από την άλλη η Ελληνική Λύση που είχε ψηφίσει το αρχικό νομοσχέδιο που περιελάμβανε τις ίδιες διατάξεις ασχολείται με το να καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ρωσία. Ως προς την ψήφο των αποδήμων πάντως τα είπε όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους… πατριώτες της φακής.

Τέλος, αναφορικά με τους «Σπαρτιάτες» δεν τίθεται καν θέμα σχολιασμού. Βασικό τους μέλημα παραμένει ο Ηλίας Κασιδιάρης…

Υγ.: Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «επιφυλάξεις» κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δημιούργησε αρχικά… ελπίδες για αλλαγή στάση, έστω και αν είχα καταθέσει την πρότασή του. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο επιβεβαιώνοντας πως ότι και αν γίνει δεν αλλάζει…