Πίσω από δικαιολογίες κρύφτηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση, αλλά και οι Σπαρτιάτες που είπαν «όχι» στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων. «Ποιος θα αποφασίσει για την ελληνική κυβέρνηση;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός που υφίσταται τις συνέπειες ή τα αμερικάνικα λόμπι και τα εκατομμύρια που δεν έχουν καμία σχέση παρά μόνο συναισθηματική;». 

Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ουσιαστικά μετέφεραν όσα (ακατανόητα) είχε πει νωρίτερα ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Θα ψηφίσουμε "παρών" γιατί εμείς θεωρούμε τους ομογενείς πιο Eλληνες από κάποιους άλλους και αγωνιζόμαστε για τον επαναπατρισμό τους. Εχουμε αποδείξεις ότι υπήρξαν ανοιχτοί σάκοι στην ψήφο των Ελλήνων στη Γερμανία». 

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μια αναφορά του βουλευτή των Σπαρτιατών Γιάννη Δημητροκάλη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ συνέκρινε τη φυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη με αυτήν του Φρέντι Μπελέρη. «Είναι όνειδος και ντροπή ο Ελληνας εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, να έχει φυλακιστεί παράνομα από τους Αλβανούς και η κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι ανίκανη να κάνει το παραμικρό», είπε και πρόσθεσε: «Bέβαια, την ίδια τακτική εφαρμόζετε κι εσείς και η κυβέρνησή σας που φυλάκισε τον Ηλία Κασιδιάρη για να του πάρει τις ψήφους και τελικά απέτυχε παταγωδώς, όπως απέτυχε και ο Ράμα στις εκλογές της Χειμάρρας».