Μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη έγινε πράξη. Από χθες το απόγευμα οι απόδημοι Ελληνες θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, αφού η νομοθετική ρύθμιση εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία, άνω των 200 βουλευτών που απαιτούνταν. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν «όχι», ενώ «παρών» δήλωσαν οι Σπαρτιάτες και η Ελληνική Λύση. Μάλιστα, ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις εκλογές για την Ευρωβουλή το 2024! 

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι πλέον αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία. «Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανάμεσα στους Ελληνες του εξωτερικού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού ευνοούνται οι πιο εύποροι που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για αυτόν το σκοπό και όσοι ζουν σε πιο κοντινές χώρες. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδημοκρατική. «Είναι πραγματικά πρωτοφανές και αντιδημοκρατικό να υπάρχει τροπολογία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες», σημείωσε. 

Να θυμίσουμε ότι ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο (δίχως κομματικά κριτήρια) τέσσερις βουλευτές και μάλιστα το αποτέλεσμα δεν θα προσμετράται στην επικράτεια, άρα οι απόδημοι δεν θα εκλέγουν πρωθυπουργό. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει (;) με ξεκάθαρο τρόπο την ψήφο όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. «Θέλουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Θέλουμε τη συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν και ασχολούνται με τα θέματά τους», είπε, μολονότι η τροπολογία που έχει καταθέσει κυριολεκτικά προβλέπει το... αντίθετο! 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σχολίασε ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι «διαχρονικά, αξιακά και υπεύθυνα υπέρ της ακώλυτης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους τους πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν κατοικούν, όπου κι αν εργάζονται». Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτή η Βουλή οφείλει να ανοίξει και να συνεχίσει τη συζήτηση για την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ψήφο, όχι μόνο για τους εκτός, αλλά και για τους εντός Ελλάδας πολίτες. «Στους νέους που εργάζονται στα νησιά, στον τουρισμό, σε όσους υπηρετούν μακριά από την κατοικία τους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές», όπως χαρακτηριστικά είπε.