Ηταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στα πράγματα όταν έγινε η πρώτη προσπάθεια να δοθεί στους Ελληνες που βρίσκονται μακριά από τη χώρα η δυνατότητα να ψηφίζουν χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στην πατρίδα. Επεσε στο κενό, καθώς η τότε αντιπολίτευση βρήκε μία σειρά από δικαιολογίες για να εμποδίσει το αυτονόητο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια από τότε για να γίνει το αυτονόητο πραγματικότητα και αυτό από μόνο του έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από την άλλη, προκαλεί τουλάχιστον θλίψη το γεγονός ότι συγκεκριμένα κόμματα εμπόδισαν για τόσα πολλά χρόνια το αυτονόητο. 

Ναι, είναι αυτονόητο όσες και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν όπου κι αν βρίσκονται στον πλανήτη την ημέρα των εκλογών. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους που αν πάρουν ένα αεροπλάνο και έρθουν στη χώρα, έχουν τη δυνατότητα έτσι κι αλλιώς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο νόμος λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη τούς διευκολύνει ώστε, αν το επιθυμούν, να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν. Δεν παραχωρεί εκλογικό δικαίωμα σε κανέναν που δεν το έχει, αλλά διευκολύνει εκείνους που το διαθέτουν. 

Οπως έγινε γνωστό, το νόμο θα υπερψηφίσουν άπαντες εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και άρα οι 200 απαιτούμενες ψήφοι είναι εξασφαλισμένες. Θεωρώ ότι θα έπρεπε όμως να ψηφιστεί με 300 ψήφους, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί κανείς να διαφωνεί με το αυτονόητο. Ελα όμως που ορισμένοι έχουν μάθει να σκέφτονται σε όλα μόνο μικροκομματικά. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δεν θα ψηφίσουν γιατί εκτιμούν ότι οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θα τους προτιμήσουν στην κάλπη. Ολα τα υπόλοιπα που ισχυρίζονται είναι απλώς φτηνές δικαιολογίες. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επιμένουν ακόμα και τώρα που το... πονηρό τους παιχνίδι χάθηκε οριστικά γιατί ο νόμος θα περάσει. Το μόνο που πετυχαίνουν τελικά είναι όντως να δώσουν ένα ακόμα επιχείρημα στους Ελληνες του εξωτερικού να μην τους ψηφίσουν στο μέλλον. Αυτονόητο... 

ΥΓ.: Ασχετο αλλά αυτονόητο επίσης. Αδιαπραγμάτευτα πρώτα και πάνω από όλα στη μάχη με τις φλόγες είναι η ανθρώπινη ζωή.