Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, φοροδιαφυγής και παρανομίας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει σε υψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια.

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα όρια ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και την αυθαιρεσία θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.  

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της Μυκόνου, όπου κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για όργιο αυθαιρεσίας και παρανομίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως αυτό το οποίο έγινε αποτελεί τομή στον τρόπο που η πολιτεία πλέον παρεμβαίνει στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

«Στη Μύκονο λοιπόν είδαμε μια πλήρη αλλαγή υποδείγματος της κρατικής και πολιτικής λειτουργίας. Τι μας λέει το ‘‘εθιμικό δίκαιο’’; Ότι σε προεκλογικές περιόδους ‘‘παγώνουν’’ κάθε είδους έλεγχοι. Τι συνέβη στην πράξη; Το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε στον κυριακάτικο Τύπο ο Άκης Σκέρτσος και υπογράμμισε: «Διαπιστώσαμε μια κραυγαλέα –έως ύποπτη– αδυναμία του τοπικού δήμου να εφαρμόσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχει για ζητήματα δόμησης και αδειοδότησης και μεταφέραμε με νομοθετική ρύθμιση τις αρμοδιότητες ξανά πίσω στην κεντρική διοίκηση ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Όπως και έγινε τελικά».

Στην ουσία στη Μύκονο εκείνοι που θεώρησαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν την πολιτεία τελικά έμειναν κλειστοί το καλοκαίρι. Παράλληλα, οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για περιπτώσεις αισχροκέρδειας είναι ήδη εντατικοί και θα συνεχιστούν χωρίς φρένο. Τα τσουχτερά πρόστιμα που ήδη επεβλήθησαν σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών για πλασματικές εκπτώσεις, δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόσο για αυτά τα ζητήματα όσο και για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ήταν ξεκάθαρος. «Η πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και αυτός ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από το υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχιστεί με επιμονή και με διάρκεια», είχε υπογραμμίσει. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση σημειώνει πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα πατάξει τη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία. Άλλωστε η περαιτέρω μείωση της ανεργίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται στρατηγικά επιδιώκοντας συνεχώς την προσέλκυση επενδύσεων. 

«H μείωση της ανεργίας θα βοηθήσει την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, την κοινωνία, αλλά –πέφτοντας κάτω από το όριο του 10%– θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε για επαναφορά δικαιωμάτων που χάθηκαν μέσα στα μνημόνια», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση για επαναφορά των τριετιών θα ανοίξει με επίτευξη του ετήσιου ρυθμού ανεργίας κάτω από 10%. 

Κοστολογημένες δεσμεύσεις  

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται τους βασικούς οικονομικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Οι εποχές που ο πρωθυπουργός μαζί με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη προχωρούσε σε αυτό που η πραγματικότητα απέδειξε ότι ήταν ανεύθυνη παροχολογία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν με κάθε τρόπο πως οτιδήποτε κι αν πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κοστολογημένο και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Το ίδιο κατηγορηματικά διαβεβαιώνουν επίσης πως οτιδήποτε πει ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς συνέβη με όλες τις εξαγγελίες του από το 2019.

«Η φράση ‘‘το είπαμε, το κάναμε’’ δεν είναι κενή περιεχομένου, αλλά καταδεικνύει την αδιαπραγμάτευτη απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγέλλει μόνο όσα είναι πράγματι εφικτό να υλοποιηθούν», τονίζουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. 

Με τα μέχρι στιγμής διαφαινόμενα, θεωρείται βέβαιο ότι η χορήγηση του market pass θα επεκταθεί μέχρι τέλος του χρόνου, ότι η κάλυψη της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις θα συνεχιστεί έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί και ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και της λήψης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που ενισχύουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα έσοδα των επιχειρήσεων. 

Πάντα βέβαια είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει και κάποιο μέτρο ή μέτρα που δεν έχουν διαρρεύσει και που θα αποφασιστούν ακόμα και στην τελική ευθεία, τις τελευταίες ημέρες, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.