Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει κάθε πρωί στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Μαξίμου να κάνει μια σύντομη τοποθέτηση και μετά να δίνει τον λόγο στους συμμετέχοντες, ακούγοντας την άποψη τους για την ατζέντα της ημέρας και τη διαμόρφωση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Η σύνθεση μοιάζει πολύ με εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης Υπάρχουν όμως καίριες αλλαγές σε κομβικές θέσεις των υπουργών Επικρατείας, οι οποίες έχουν αλλάξει σημαντικά και τη χημεία του κυβερνητικού επιτελείου.

Το γαλλικό κλειδί

Η πιο κρίσιμη νέα είσοδος είναι αυτή του Σταύρου Παπασταύρου. Ο δικηγόρος, δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αποτελεί ένα «γαλλικό κλειδί» στο νέο σχήμα, με μια πολύ ευρεία γκάμα αρμοδιοτήτων, μεγαλύτερη του τύποις προκατόχου του, Γιώργου Γεραπετρίτη Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών είχε κατά κύριο λόγο να ασχοληθεί με το νομοθετικό έργο και όποτε ξέφευγε από αυτό θεωρείτο «εκ παραδρομής». Η περίπτωση του Σταύρου Παπασταύρου είναι διαφορετική. Ο υπουργός Επικρατείας έχει επωμιστεί το μέρος του νομοθετικού έργου, αλλά έχει πολύ πιο ενεργό συμμετοχή και στο στρατηγικό σκέλος εκφράζοντας πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το στίγμα της κυβέρνησης.

Μια άλλη βασική διαφορά σε σχέση με τον κ. Γεραπετρίτη είναι πως ο Παπασταύρου, ως γέννημα θρέμμα της παράταξης, έχει άποψη και για τα κομματικά. «Ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις που ήταν άγνωστες στον Γιώργο» λέει στην «Καθημερινή» στέλεχος του Μαξίμου, εξηγώντας τον ευρύ ρόλο του κ. Παπασταύρου που έχει μάτια και στην Πειραιώς. Λόγο έχει ο Στ. Παπασταύρου και στα εξωτερικά, καθώς ήδη από τα νεανικά του χρόνια διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ μετά πρόεδρος Νεολαίας (1997-2001) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επί Κώστα Καραμανλή (2004-2009) ήταν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

Σε θέματα όπως αυτό που έχει προκύψει με τον Φρέντι Μπελέρη ο Σταύρος καλείται να καταθέσει την άποψή του και να συνεισφέρει στη διαχείριση λέει η ίδια πηγή.

Το πνεύμα αντιλογίας

Η προσθήκη του Μάκη Βορίδη στην ομάδα του Μαξίμου αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη Για όσους ξέρουν τον Μητσοτάκη, όμως, όχι. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχει κατασταλαγμένη πολιτική οπτική που πάντα περνάει μέσα από το φίλτρο της ακραιφνούς Δεξιάς. Στην καθημερινότητα του Μαξίμου και στις συνεχείς συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα, ο Βορίδης αποτελεί το «πνεύμα αναλογίας» όπως το θέτει αρμόδια πηγή, καθώς συχνά-πυκνά εκφράζει διαφορετικές απόψεις από τις επικρατούσες. Είναι ο θεωρητικός της Δεξιάς προσθέτει η ίδια πηγή σκιαγραφώντας τον ρόλο του Βορίδη αυτούς τους δύο μήνες στο Μαξίμου. Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει και την κοινοβουλευτική παρουσία της κυβέρνησης, καθώς καραδοκούν εντός Βουλής τρία δεξιά κόμματα και μια εν γένει αστάθμητη πολυκομματική Βουλή. Ο Αύγουστος μπορεί να έκρυψε τη Βαβέλ του Κοινοβουλίου αλλά ο χειμώνας δεν είναι εύκολος και ο Βορίδης θα έχει πολλή δουλειά.

Οι παλιοί

Τα καρέ των υπουργών Επικρατείας συμπληρώνουν οι δύο παλιοί. Ο Ακης Σκέρτσος είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Επικρατείας στο Μαξίμου και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που έχει να χειριστεί με κυριότερο την επικοινωνία με τα υπουργεία και την εύρυθμη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου εξακολουθεί να είναι η καθημερινότητα του υπουργού που σε αρκετές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτεται με τον Σταύρο Παπασταύρου, καθώς και οι δύο έχουν επαφή με τους υπουργούς. Ο έτερος πλέον παλιός είναι ο προσωπάρχης του Μαξίμου και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος. Με ένα ρόλο που δεν περιορίζεται σε στεγανά ο κ. Μπρατάκος ασχολείται με πολλά διαφορετικά θέματα που αφορούν είτε την κυβέρνηση είτε το κόμμα το οποίο γνωρίζει καλά.

Η επικοινωνία

Στο επικοινωνιακό κομμάτι υπήρχε μόνο μία αλλαγή αλλά όχι αμελητέα καθώς αφορά τη βιτρίνα της κυβέρνησης. Η επιλογή του 34χρονου δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη έγινε με γνώμονα το γεγονός πως ως γραμματέας σε όλη την προεκλογική περίοδο έγραψε πολλές ώρες στα τηλεοπτικά παράθυρα χωρίς να υποπέσει σε λάθος, κάτι που ήταν καταλυτικό για την προώθησή του στη θέση του πορτ παρόλ. Το επικοινωνιακό επιτελείο συμπληρώνεται από τον έμπειρο διευθυντή του γραφείου Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα, αλλά και τη διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάππη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ούτως ή άλλως στενή σχέση του πρωθυπουργού με την κυρία Κάππη έχει γίνει ακόμα στενότερη με την Κύρα να έχει πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εικόνα του πρωθυπουργού. Οσον αφορά τους δύο αναπληρωτές διευθυντές η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει καθώς ο μεν Γιώργος Ευθυμίου έχει υπό την ευθύνη του τις εφημερίδες, ο δε Χρήστος Ζωγράφος τα περιφερειακά Μέσα και τα σάιτ.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής