Ηχηρά μηνύματα κατά της οπαδικής βίας αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις μετά την αυριανή σύσκεψη που συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της UEFA, υπουργούς και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές η σύσκεψη του πρωθυπουργού τόσο με τον Πρόεδρο της UEFA όσο και με τους προέδρους των τεσσάρων κορυφαίων ΠΑΕ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, δεν θα είναι μία από τα ίδια, και θα θέσουν τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες προ των ευθυνών τους για την πάταξη του φαινομένου που μαστίζει τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Άλλωστε η συμμετοχή των μεγάλων ελληνικών ομάδων στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Οι ΠΑΕ οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τα χρώματα των ομάδων τους για να επιλύσουν άλλου είδους λογαριασμούς. Για αυτό πιστεύεται ότι η παρουσία του Προέδρου της UEFA, και η ευρωπαϊκή εμπειρία του θα βοηθήσουν και θα ασκήσουν πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η οπαδική βία άλλωστε δεν είναι ούτε φαινόμενο σημερινό, ούτε βεβαίως μόνο ελληνικό. Φαινόμενα βίας παρατηρούνται σε όλα τα γήπεδα στην Ευρώπη με νέα χαρακτηριστικά συμμαχίες και «αδελφοποιήσεις» φανατικών οπαδών διαφορετικών χωρών, σχέσεις με ακραίες πολιτικές ομάδες, εξαγωγή βίας κλπ,. Στην κατεύθυνση αυτή η αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας μόνο από την Ελλάδα είναι δύσκολο επίτευγμα αλλά όχι ακατόρθωτο.