Σε τρεις βασικούς άξονες, και συγκεκριμένα τη δημόσια υγεία, την πρώτη αρωγή και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, επικεντρώνονται οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές. Στην κατεύθυνση αυτή προτεραιότητα αποτελούν η περισυλλογή των νεκρών ζώων, η προσωρινή στέγαση των πλημμυροπαθών και η πρώτη αρωγή και τέλος η αποκατάσταση μεγάλων υποδομών και του οδικού δικτύου.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, προχωρά, με τη συμμετοχή και του Στρατού η περισυλλογή νεκρών ζώων. Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και η λειτουργία μονάδας στη ΒΙΠΕ Λάρισας η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η δυσκολία προσέγγισης σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί ανάλογες καθυστερήσεις στην περισυλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Στρατού είχαν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Η μεταφορά των ζωοτροφών γίνεται με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας το απόγευμα της Πέμπτης:

  • Δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου βάσει των στοιχείων του ΕΛΓΑ:  49.050 αιγοπρόβατα εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 24.856. Επίσης, 19.295 χοίροι εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 10.103,  5.306 βοοειδή εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 44, 123.810 πτηνά εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 25.400.
  • Οδηγίες στον ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με τους ανταποκριτές του ώστε να γίνονται δεκτές ακόμα και χειρόγραφες δηλώσεις.
  • Διανομή στους πολίτες  στη περιοχή του Παλαμά συνολικά 25.000 γαλοτσών και προστατευτικών στολών προκειμένου να μην μολύνονται με τα λασπώδη νερά, τα ύδατα τα λιμνάζοντα σε όλη την περιοχή.
  • Συνεχής η συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές για την  διερεύνηση της καταλληλότητας και της ασφάλειας του νερού.

Πρώτη αρωγή με γρήγορους ρυθμούς

Στο μεταξύ με ταχείς ρυθμούς κινείται το σύνολο της διαδικασίας για την άμεση κρατική αρωγή στους πληγέντες. Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί  6.764  οριστικές αιτήσεις, καθώς και  3.513 προσωρινές αιτήσεις. Μάλιστα, στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτες ανάγκες είναι αυτοματοποιημένη και γίνεται χωρίς αυτοψία και υποβολή αίτησης. Σύντομα οι πληγέντες θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται.

Οι αιτήσεις αφορούν:

• την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.

• την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.

• την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.

Έχει ενταχθεί πλέον το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Π.Ε. Φθιώτιδας.

Οι αυτοψίες και οι καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, τα οποία επικουρούνται από στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα έχουν ανέλθει σε 7.000 σε όλους τους νομούς.

Συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες που αφορούν στις επιχειρήσεις. Από τις 3.330 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής έχουν γίνει 877 αυτοψίες.

Πυρετώδεις εργασίες για να ανοίξει η Εθνική Οδός

Τέλος μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης  η οποία παραμένει κλειστή  λόγω του πλημμυρικού φαινομένου των προηγούμενων ημερών, να επιστρέψει άμεσα στη κυκλοφορία. Γίνονται εντατικές εργασίες όμως ο όγκος του νερού παραμένει ακόμα υψηλός. Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων είναι ανοιχτές ενώ στην κυκλοφορία δόθηκε και ο άξονας Τρικάλων- Καρδίτσας.