Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς) όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο , σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου,αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και τους ειδικούς,η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της,που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.

Χωρίς πόσιμο νερό στον Βόλο

Στο μεταξύ για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι δυσκολίες για τους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου. Τα νερά που φτάνουν στις βρύσες τους κατά διαστήματα που δεν είναι πόσιμα και δεν ενδείκνυνται σύμφωνα με τους επιστήμονες ούτε για στοιχειώδη χρήση αφού οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι ακατάλληλα.

Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου,εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

5963131.jpg

Μέσα στον Βόλο, που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης. Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τη ζωή τους με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.

Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Οινόπνευμα, Καλλιθέα, Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική αφού η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτές ύλες που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο,μετατρέποντας τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού σε μία θάλασσα που χρήζει προσοχής για τη κίνηση σκαφών σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη, «με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, πάνω των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Αλλωστε ο πρώτος στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεγκλωβισμοί πολιτών σε κίνδυνο, έχει επιτευχθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται. Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα "Καλοκαιρινός" στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων".

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση με απάτες και κλοπές

Παράλληλα από την Αστυνομία τρία άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο την ώρα που λεηλατούσαν εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του σπίτι,λόγω των πλημμυρών. Οι τρεις συλληφθέντες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού και εισήλθαν στο εσωτερικό με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Άλλοι επίσης επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και για το λόγο αυτό από το γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου καταγγέλθηκε με ανακοίνωση ότι «άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο Δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς. Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις».

Αποκλεισμένα χωριά στη Λάρισα - Πρόβλημα η απομάκρυνση νεκρών ζώων

«Μάχη» με το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού Λάρισας δίνουν κάτοικοι και δήμοι, ώστε να αντιμετωπιστεί το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει φέρει καταστροφικές συνέπειες σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές.

27670009.jpg

Το μέγεθος των προβλημάτων είναι τεράστιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα σε αρκετούς δήμους, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους.

Ελλείψεις υπάρχουν σε είδη πρώτης ανάγκης σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ συνεχίζουν οι εθελοντικές δράσεις για την βοήθεια προς τους πληγέντες.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε αρκετές περιοχές της επαρχίας, ενώ μεγάλος αγώνας γίνεται για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα, σοβαρό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της νέας κοίτης που έχει δημιουργηθεί στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας της Γιάννουλης, στην πόλη της Λάρισας που έχει πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την άντληση των νερών από τα σπίτια.