«Οι συμπολίτες μας θα έχουν τη φροντίδα που πρέπει», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1». Και τούτο γιατί, όπως σημείωσε, «ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο πεδίο από την πρώτη στιγμή ακούει τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Έχει ιδία αντίληψη για αυτά που συμβαίνουν». 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεκίνησε τη συνέντευξη από τη διαπίστωση ότι «μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, των ανθρώπινων απωλειών, των ζημιών που έχουν γίνει στις ιδιοκτησίες και τις δημόσιες υποδομές, μπροστά στην ένταση αυτής της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, ενός ιστορικού φαινομένου, τα λόγια περιττεύουν και υποχωρούν. Είναι η ώρα των πράξεων. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι όλοι μας για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν σε αυτήν την τραγωδία». 

Ωστόσο, συνέχισε, «αν κάτι δίνει μια νότα αισιοδοξίας, είναι το γεγονός ότι καταφέραμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πάνω από 4.000 απεγκλωβισμούς. Επίσης ότι σε κάθε ένα σπίτι που ανοίγει η Πυροσβεστική, δεν έχουμε μια δυσάρεστη έκπληξη». 

Από εκεί και πέρα περιέγραψε τις άμεσες προτεραιότητες, «είναι η ώρα της στήριξης και της αποκατάστασης», επίσης η εξασφάλιση στέγης, η τροφοδοσία με νερό. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι το Νότιο Πήλιο, η Φαρκαδόνα, αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή είναι στον Παλαμά, εκεί που εκβάλλουν οι παραπόταμοι του Πηνειού. 

Ταυτόχρονα, «ξεκινάμε τη διαδικασία ανασυγκρότησης της περιοχής, είναι τέτοιο το μέγεθος των καταστροφών που μαζί με τον εθνικό προϋπολογισμό γίνεται μια προσπάθεια με ενωσιακούς πόρους».

 Εξάλλου, όπως σημείωσε και στον «Ιανό» και στη βόρεια Εύβοια, αν κάτι αναγνωρίζουν οι άνθρωποι εκεί, είναι ότι ο μηχανισμός λειτούργησε γρήγορα. Στην καταβολή των αποζημιώσεων και στην εξέλιξη των έργων». Αναγνώρισε δε, ότι πιο σύνθετο είναι το θέμα της στεγαστικής συνδρομής, σε σπίτια, δηλαδή, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πρέπει να γίνουν μελέτες από μηχανικούς.

«Ο πρωθυπουργός ακούει, βρίσκεται στο πεδίο από την πρώτη στιγμή, όπως και το κυβερνητικό κλιμάκιο όταν έγινε η καταστροφή,] ο πρωθυπουργός ακούει τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Έχει ιδία αντίληψη για αυτά που συμβαίνουν. Και, για αυτό πέραν της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από τον ίδιο για όλα αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι, αλλά και στις προηγούμενες καταστροφές», πώς αποκαθίστανται οι ζημιές, τόνισε επίσης.

Τέλος συμπλήρωσε ότι: «το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δώσει 50 εκατ. ευρώ στους δήμους και την περιφέρεια, και θα δώσει άλλα 50 εκατ. τις επόμενες ημέρες για έργα άμεσης αποκατάστασης αλλά και για να εξασφαλιστεί φιλοξενία όπου χρειάζεται, και ταυτόχρονα τροφή και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο.

Επίσης προχωράμε στα έργα άμεσης αποκατάστασης». Κανένα πολιτισμένο κράτος δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα - και δεν ξέρω στο μέλλον - να αντιμετωπίσει τέτοιο τεράστιο γεγονός αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι τα άμεσα μέτρα κρατικής αρωγής».