Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με πολυετή πείρα στην εκπροσώπηση επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου, μιλά πέντε ξένες γλώσσες, έχει δύο παιδιά και πολλές υποχρεώσεις στην Προεδρία της κυβέρνησης. Το «Μανιφέστο» είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα των ημερών αλλά και τους στόχους της νέας κυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία της. 

Λένε πολλοί, με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, φαντάσου να είχε και αντιπολίτευση... 

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου ενσωματώνει την εμπειρία από τη διαχείριση δύσκολων και αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως η πανδημία και η εμβολιαστική εκστρατεία, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, το μεταναστευτικό ζήτημα και η κρίση στον Εβρο. Ταυτόχρονα, υπάρχει και υλοποιείται ένα συνεκτικό σχέδιο στο οποίο ενσωματώνονται οι κεντρικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως διατυπώθηκαν και από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και μηχανισμοί, χρηματοδοτικά εργαλεία και θεσμοποιημένες πλέον διαδικασίες ώστε να είμαστε κατά το δυνατόν θωρακισμένοι απέναντι σε απροσδόκητα γεγονότα, έχοντας προχωρήσει σε μια εκ των προτέρων χαρτογράφηση και αποτύπωση των δυνητικά κρίσιμων ζητημάτων που χρήζουν προσοχής. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και θα κινηθεί η κυβέρνηση. 

Εντέλει, ποιοι είναι οι λόγοι της παραίτησης Μηταράκη; 

Εχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις και από την κυβέρνηση και από τον κ. Μηταράκη και δεν έχω να σχολιάσω κάτι περαιτέρω. 

Τι φταίει και η Ελλάδα καίγεται; Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό ελέω κλιματικής κρίσης; 

Βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά δεν την αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά. Δεν είμαστε ανήμποροι απέναντί της και γι’ αυτό δουλεύουμε ώστε σε θεσμικό, επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον. Ο φετινός Ιούλιος ήταν, όπως φαίνεται, ο θερμότερος στην παγκόσμια Ιστορία και έκλεισε στην Ελλάδα με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες. Καθίσταται σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη κλιματική κρίση συντελούν καθοριστικά στην εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών, με την Ελλάδα, όπως και όλες τις χώρες της Μεσογείου που φλέγονται, να πληρώνει βαρύ τίμημα. Οι καιρικές συνθήκες στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση ήταν ακραίες. Παρόμοια φαινόμενα με αυτά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος αναμένεται να γίνουν κανονικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ως μία ανεξάρτητη δομή, με διοικητική αυτοτέλεια και διακριτούς πόρους, όπου συγκεντρώνεται η πληροφορία σε επιχειρησιακό επίπεδο και ενισχύεται ο συντονισμός, ώστε να έχουμε καλύτερο συντονισμό. Επιπλέον, από τις αρχές του 2022 υλοποιούμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα πρόληψης, το Αntinero, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις δασικών δρόμων και συντηρήσεις/διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών. Οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες επιδίωξαν, μάλιστα, την ένταξη επιπλέον έργων με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος, το Antinero ΙΙ, από τον Αύγουστο 2022 έως τον Μάιο 2023. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην απόκτηση νέων μέσων και τεχνικών εφαρμογών μέσω του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. 

Τι θα λέγατε εάν επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε γεγονότα σαν αυτό στην Αγχίαλο; 

Η διερεύνηση των συνθηκών για την πυρκαγιά στην αποθήκη της μονάδας της Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο και η απόδοση των ευθυνών αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Εχει ήδη ζητηθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και έχει εκδοθεί η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Δεν πρέπει να εξάγονται πρόωρα συμπεράσματα, αλλά δεσμευόμαστε ότι όπου προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο. Αλλωστε, πολύ σύντομα, θα έχουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ. 

Οσον αφορά την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης, δεν υπήρξε ποτέ θέμα ασφάλειας, καθώς η φωτιά ήταν μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ολες οι μονάδες υφίστανται αξιολογήσεις, σε εξαμηνιαία ή και πιο τακτική βάση, όπου ένα από τα κύρια σημεία που αξιολογούνται είναι τα μέτρα και οι επιδόσεις της Μονάδας στον τομέα της πυρασφάλειας. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης, γι’ αυτό άλλωστε διατάχθηκε ο έκτακτος επανέλεγχος και η επαναξιολόγηση των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι διευρυμένες επιθεωρήσεις ασφαλείας και πυρασφαλείας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται, υπό τις κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου. 

Πολλοί λένε ότι το ζεϊμπέκικο του Πατούλη ήταν το πρόσχημα για να καρατομηθεί από υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τους υποψηφίους που θα στηρίξει στις 13 περιφέρειες εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επιβεβαίωσης της λαϊκής εντολής και η Νέα Δημοκρατία δεν προσβλέπει σε κομματικά οφέλη. Η χώρα έχει ήδη μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Η επιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές του Οκτωβρίου έχει γίνει με μοναδικό γνώμονα την ικανότητά τους να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας το έργο τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Οι περιφερειάρχες θα κληθούν να συνεργαστούν με την κεντρική κυβέρνηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου κάθε περιφέρειας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και επικαιροποιούνται αυτήν την περίοδο. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μη στηρίξει και να εξάρουμε την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτήν την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς. 

Η κυρία Δημαδάμα έως χθες ασκούσε σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Πώς εξηγείται η επιλογή της ως γενικής γραμματέως; 

Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των γενικών γραμματέων ήταν η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική διαδρομή τους και όχι την κομματική ταυτότητά τους. Με αυτήν τη λογική αξιοποιούνται και στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως η κυρία Δημαδάμα, με εμπειρία στον τομέα ισότητας και δραστηριότητα και σε διεθνές επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ το 2016, απέδειξε ότι με την πολιτική του πρόταση απευθύνεται στους πολίτες που επιζητούν την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό και οι κυβερνήσεις του εργάζονται για τον σκοπό αυτόν με στελέχη ικανά που ενστερνίζονται το όραμα και τις ιδέες αυτές. 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης δεν λέει να υποχωρήσει. Εάν τον προσεχή χειμώνα συνεχιστεί και η κρίση στην ενέργεια, θα εφαρμόσετε και πάλι επιδοματική πολιτική; 

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας αντιμετωπίσαμε μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση και καταφέραμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του διεθνούς πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας βασίζεται στην ενίσχυση του εισοδήματος, στην αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και στην ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στις οικογένειες και στους νέους. Με την ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, προχωρούμε στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024, για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια. Παράλληλα, ενισχύουμε τις οικογένειες, τους νέους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με μέτρα όπως –ενδεικτικά– η αύξηση του αφορολογήτου, το YouthPass για νέους 18 και 19 ετών, ενώ διπλασιάζεται και η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Για τις τιμές στα τρόφιμα το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει σχεδόν το 10% των καθημερινών αγορών με την επέκταση του Μarket Pass, ένα βοήθημα το οποίο θα διαρκεί ως αντίμετρο στην άνοδο των τιμών, όσο θα παραμένει και η ακρίβεια στα τρόφιμα. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα μέτρο που επιλύει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον περιορίζει την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, γι’ αυτό και υιοθετείται πλέον από πολλά ευρωπαϊκά κράτη ως καλή πρακτική. Για όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα φροντίζει, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε απευθείας διάλογο με την Τουρκία με προοπτική τη Χάγη, ακόμα και αν προσωπικότητες όπως ο κ. Σαμαράς λένε ότι «δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές»; 

Η προσφυγή στη Χάγη, για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αποτελεί σαφή θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η υπαγωγή της διαφοράς μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως, δεν είναι απλή διαδικασία και προϋποθέτει μια σειρά από ενδιάμεσα βήματα. Εμείς επιδιώκουμε την επίλυση του ζητήματος με τρόπο συμβατό με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με ρεαλισμό και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.