«Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και να προχωρήσουμε σε πράξεις προκειμένου να απομειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης καταστροφής», ζήτησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για τη φονική κακοκαιρία. Παράλληλα, με αφορμή τη διασπορά διαφόρων φημών και ψευδών ειδήσεων, τόνισε ότι ο πόνος δεν πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης, ώστε να γιγαντώνονται γεγονότα είτε να δημιουργούνται συνθήκες συνωμοσίας.
«Η δική μας προτεραιότητα, τη στιγμή αυτή, είναι η στήριξη των συμπολιτών μας», διαβεβαίωσε, εισαγωγικώς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Εκτός από τους απεγκλωβισμούς δε, την παροχή τροφής, νερού και στέγης, «μαζί με τη στήριξη έρχεται και η αποκατάσταση, για την οποία παρουσιάσθηκε ένα πρώτο πλαίσιο χθες από τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο».
Στο σημείο αυτό, ο Θ. Κοντογεώργης επικαλέστηκε τις απόψεις του ακαδημαϊκού κ. Ζερεφού και του ομ. καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Τσακίρη, ότι - όπως είπε - «κανένα οργανωμένο κράτος δεν θα μπορούσε αυτήν τη στιγμή να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Όταν είχαμε ποσότητες νερού 2, 3, 4, μπορεί και 20 φορές πάνω από τον "Ιανό"».
Ταυτοχρόνως δε, έδωσε στη δημοσιότητα και δύο κρίσιμες λεπτομέρειες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού. Πρώτον, «τις πρώτες ώρες δεν υπήρχε δυνατότητα για εναέρια μέσα, υπήρχε κεραυνική δραστηριότητα και χαμηλή νέφωση». Και, δεύτερον, «οι βάρκες του Στρατού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί υπήρχαν τόσα φερτά υλικά που είχαν κατεβάσει τα τέσσερα ποτάμια της περιοχής, ώστε δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε 40 μέτρα».
Ειδικά στην Καρδίτσα, συνέχισε, όπου είναι οι εκβολές των τεσσάρων παραποτάμων του Πηνειού, «η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη γιατί έφερε όλο το νερό κάτω και μέσα σε τρεις ώρες ανέβηκε η στάθμη».
Διασπορά φημών
Κληθείς να σχολιάσει τη φήμη ότι άνοιξαν φράγματα και αναχώματα προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ήταν κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα [...] αυτές τις ημέρες ακούσθηκαν πολλά [...] η (δημοσιογραφική) κάλυψη ήταν σωστή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους που είναι εκεί πέρα και πώς διασπείρουν φήμες... Καταλαβαίνουμε τον πόνο όλων αλλά αυτός ο πόνος δεν πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης, ώστε να γιγαντώνουν γεγονότα είτε να δημιουργούν συνθήκες συνωμοσίας», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης διευκρίνισε ότι 700 εκατ. ήταν το σύνολο των παρεμβάσεων και όχι μόνο για αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά, «σε ένα ποσοστό 60 - 70% έχουν ολοκληρωθεί», για αυτό και, όπως υποστήριξε, «σε ένα βαθμό η Καρδίτσα είχε μικρότερες ζημιές από ό,τι άλλες περιοχές». Συνολικώς, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει εντός της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, ανέρχονται στα 160 εκατ., συμπλήρωσε. Έγιναν, εξ άλλου, καθαρισμοί ρεμάτων, «ήταν όμως τόσο μεγάλο το φαινόμενο, ώστε τα έργα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν. Είναι μια συζήτηση για τη συχνότητα των φαινομένων αυτών», άλλωστε, «δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινότητα».
Ταυτοχρόνως, ο Θ. Κοντογεώργης ζήτησε «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και να προχωρήσουμε σε πράξεις προκειμένου να απομειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης καταστροφής [...] Θα πρέπει με σκυμμένο το κεφάλι να προσπαθήσουμε να τρέξουμε γρήγορα προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση».
Επιπροσθέτως, «η βελτίωση των επιδόσεων του κράτους είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση και έχει αναδειχθεί με πολλούς τρόπους. Η δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι συστηματική, προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί και να σταματήσουμε στο να λειτουργεί η ζωή. Και να πούμε, "τώρα ξεκινάμε τις αλλαγές και ελάτε πάλι σε 1-2 χρόνια". Όσα γίνονται και αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια των πολιτών, την πολιτική προστασία τις καταστροφές, γίνονται εν κινήσει [...] προφανώς είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κοιτάμε με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας».
Και, εν κατακλείδι, «βήμα βήμα έχουμε χτίσει και την υπόθεση της πολιτικής προστασίας. Αυτό το οποίο εξετάζουμε, είναι πώς ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε επιστημονικά την υποστήριξη που πρέπει να έχει η πολιτική προστασία ως προς την πρόληψη, τη διαχείριση καταστροφών. Δεν αφορά μόνο τις πλημμύρες, αφορά τις φωτιές κ.ο.κ.», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης υπογραμμίζοντας, τέλος, τη σημασία του συντονισμού με την αυτοδιοίκηση και «πώς κάθε μέρος αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί».