Στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97,6 φιλοξενήθηκε την Παρασκευή το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος επεσήμανε πως «Στόχος να συνεργαστούμε με Δήμους και Περιφέρειες, για να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για την Περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε λίγο περισσότερο, ανά περιοχή, ώστε να συνεργαστούμε μαζί με Δήμο και Περιφέρεια, να δουλέψουμε για να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ξεκινήσαμε από τον Έβρο πριν από λίγες ημέρες, παρουσία και του πρωθυπουργού, ήρθαμε στη Ζάκυνθο και θα ξαναέρθουμε.

Μας ενδιαφέρει ό,τι σχεδιαστεί και υλοποιηθεί να αποτελέσει κτήμα της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι μια περιοχή, να ενσωματώνεις τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας» ανάφερε ο κ. Κοντογεώργης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή & Τοπική Ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση βλέπει την Ζάκυνθο ως έναν πολύ σημαντικό τόπο, ενσωματώνει προκλήσεις του μέλλοντος

Αναφερόμενος στη βαριά σημασία της Ζακύνθου, στον τουρισμό ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε στο ραδιόφωνο του Στίγμα 97,6 ότι « η κυβέρνηση βλέπει την Ζάκυνθο ως έναν πολύ σημαντικό τόπο, που πέραν της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού που έχει, ενσωματώνει και πολλές από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι ένα νησί με 80 χιλιάδες κλίνες, αλλά δεν έχουμε θέμα υπερτουρισμού. Έχουμε θέμα παραμονής στο νησί πάρα πολλών επισκεπτών σε έναν συμπυκνωμένο χρόνο. Πρέπει να καταστήσουμε βιώσιμο τον τουρισμό της Ζακύνθου, άρα να ενισχύσουμε τις υποδομές του νησιού. Πέραν όμως του τουρισμού, πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αγροτική οικονομία».

Για το μείζον σημασία θέμα του Ναυαγίου ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε: «το Ναυάγιο είχε εγκαταλειφθεί επί χρόνια και τώρα πρέπει να διαφυλαχθεί, γιατί αποτελεί μια μεγάλη προστιθέμενη αξία. Δουλέψαμε συστηματικά με τον βουλευτή Ζακύνθου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να σχεδιάσουμε το πλάνο προστασίας και ανάδειξης του Ναυαγίου».

«Η διαχείριση του Ναυαγίου θα περάσει στον Δήμο, θα υπάρχει ένα αντίτιμο για τους επισκέπτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων που θα προκύψουν θα πηγαίνει στον Δήμο. Ένα πολύ μικρό ποσοστό θα πηγαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παραχωρεί δωρεάν τον αιγιαλό και την παραλία στον Δήμο. Η νομοθετική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα περάσει σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια.Η κυβέρνηση προφανώς και θέλει να παραδώσει ένα έτοιμο έργο στον Δήμο. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων προστασίας του ναυαγίου. Μέσα στον χρόνο που διανύουμε, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και πιστεύω ότι στους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους, ίσως και τον Ιανουάριο, θα βγουν και τα τεύχη δημοπράτησης, θα γίνει ο διαγωνισμός και θα προχωρήσει το έργο, με όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δίνει την όλη κατεύθυνση, ήδη υπάρχει κονδύλι ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του πλοίου» τόνισε.

«Ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση των υδάτων. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το νερό. Η Ζάκυνθος είναι σε προτεραιότητα και για αυτό επιστρατεύτηκε η ΕΥΔΑΠ. Θεωρώ ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να προχωρήσουν τα έργα.Επίσης σημαντικό είναι και το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας για να το λύσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογεώργης.

Να ενισχύσουμε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και Παιδεία

Ακόμα ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο master plan του λιμένα της Ζακύνθου αναφέροντας ότι «άμεσα θα ξεκινήσει το έργο εκβάθυνσης του λιμανιού, ενώ έως το καλοκαίρι θα τοποθετηθούν και οι πλωτές εξέδρες. Εμπιστευόμαστε σε όλη αυτή τη διαδικασία το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί έχει μια εμπειρία στο να συγκεντρώνει και να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες».

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, το στοίχημα ήταν η σταθερότητα της χώρας, η οικονομική της ανάπτυξη με καλούς ρυθμούς. Αυτό το πετύχαμε, αλλά προφανώς όλα αυτά που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, δεν εισπράττονται στον βαθμό που θα θέλαμε από τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής, δεν τις αγνοούμε, ποτέ δεν το κάναμε, αλλά προσωπικά και θεωρώ και ο πρωθυπουργός, είμαστε φανατικοί οπαδοί της αντίληψης ότι θα κριθούμε για το έργο μας στο τέλος της τετραετίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ενώ για το θέμα της ακρίβειας που αφορά όλους τους Έλληνες ανέφερε ότι «ενώ υπάρχει μια αύξηση στα εισοδήματα, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε λόγω της ακρίβειας. Έχουν γίνει προσπάθειες αντιμετώπισης της ακρίβειας, γίνονται έλεγχοι και σταδιακά βλέπουμε μια αποσυμπίεση των τιμών, έναν εξορθολογισμό».

«Έχουμε μειώσει ή και καταργήσει πάνω από πενήντα φόρους. Έχουμε περισσότερα έσοδα και αυτό επιδιώκαμε, ακριβώς για να ενισχύσουμε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και Παιδεία, τη μικρομεσαία τάξη, τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες»..

Για το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου δήλωσε ότι «η εικόνα που είδα για το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι θετική. Έχει αυξηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό και τώρα θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για την πρόσληψη ιατρών. Ήδη το έχουμε ξεκινήσει και φαίνεται ότι λειτουργεί».

Για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ο κ. Κοντογεωργής ανέφερε ότι «όλα όσα σχεδιάζουμε και κάνουμε, η παρουσία μας στις Περιφερειακές ενότητες, όπως και στη Ζάκυνθο, δεν έχουν να κάνουν με κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027».

Τέλος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, για τις απόψεις που εκφράζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «όλα τα κόμματα περνάνε τις φάσεις τους. Η φωνή των βουλευτών, ιδιαίτερα της επαρχίας είναι πολύ χρήσιμη. Είναι σωστό και θεμιτό να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος του έργου της κυβέρνησης. Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, οι οποίες δεν σχολιάζονται από την κυβέρνηση, που συνεχίζει το έργο της».