«Όσα συνέβησαν ήταν ενδεικτικό του τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη χώρα όπου κάποιες συμμορίες εμποδίζουν τον ελεύθερο λόγο». Με αυτήν τη λιτή διατύπωση σχολίασε ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς όσα είχαν εκτυλιχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, στον «Ιανό», όταν ομάδα τραμπούκων επιχείρησε να διακόψει την εκδήλωση με θέμα την «Πολιτική Τυμβωρυχία των Τεμπών».
Οι τραμπούκοι, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους διότι τόσο ο Γιώργος Καραμπελιάς όσο και όσοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση αντέδρασαν άμεσα και τους έδιωξαν από τον χώρο μέσα σε λίγα λεπτά, έκαναν αυτό που έμαθαν πολύ καλά την περασμένη ταραγμένη δεκαετία. Προσπάθησαν με τη δύναμη της βίας να επιβάλλουν την άποψή τους και να φιμώσουν κάθε άποψη που είναι διαφορετική από τη δική τους. Ο στόχος τους ήταν απλός: να χτυπηθεί η αλήθεια και να αναδειχθεί ένα αφήγημα με μια μεγάλη δόση συνωμοσιολογίας που θα ερέθιζε το θυμικό των πολιτών και θα τους έστελνε στην αγκαλιά της Αριστεράς. Για όσους έζησαν τα ταραγμένα μνημονιακά χρόνια που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας ήταν γνώριμα: προπηλακισμοί, ψυχολογική τρομοκρατία και απόπειρα φίμωσης κάθε άλλης γνώμης. Κανείς δεν ξέρει αν οι τραμπούκοι θα χειροδικούσαν αν δεν εμποδίζονταν από όσους βρίσκονταν στον «Ιανό». Το έχουν κάνει αδίστακτα στο παρελθόν.
Όσο για τους ηθικούς πολιτικούς αυτουργούς των τραμπουκισμών, αυτοί είναι γνωστοί σε όλους, αλλά ο Γιώργος Καραμπελιάς είπε ονόματα. Το αφήγημα περί ξυλολίου και άλλων ...ολίων έβαλε στη δημόσια συζήτηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, είπε ο συγγραφέας και πρόσθεσε: «Ανέλαβε να το κοινωνικοποιήσει η Αριστερά και κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν διακρίνεται στην κοινωνία για την αξιοπιστία του» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάνει πολιτική καριέρα χάρη στη συνωμοσιολογία για τα Τέμπη.
Παρά τις προσπάθειες των τραμπούκων η αλήθεια για τις θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τα Τέμπη ακούστηκε εκκωφαντικά και οι πολίτες έδειξαν ότι πλέον δεν ανέχονται τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου διά της βίας. Το μόνο που έμεινε από τα υπόλοιπα ήταν οι άγριες φωνές και τα χυδαία τρικάκια.
Είδαν το φως της πυρόσφαιρας και μπήκαν
Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε για τα κόμματα της Αριστεράς που «είδαν το φως της πυρόσφαιρας και μπήκαν σε αυτό για να τσουρουφλιστούν» κάνοντας σάλτο μορτάλε προς την εξουσία και για έναν ανεκδιήγητο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, προσθέτοντας ότι με όλα αυτά χάνεται το πραγματικό νόημα της συζήτησης που είναι οι πραγματικά ποιοτικές σιδηροδρομικές μεταφορές.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε για σκύλευση, τυμβωρυχία, εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών, πολιτική απάτη, παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Όπως είπε, πολιτικά κόμματα και συμφέροντα στοχεύουν στη διάλυση της χώρας και μέσα από τη γενικευμένη συνωμοσιολογία οδηγούν στο ναδίρ τον πολιτικό διάλογο. «Είναι οι ίδιοι που πλειοδοτούσαν για το πέρασμα στη δραχμή και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ίδιοι που έστειλαν χιλιάδες συμπολίτες μας στον θάνατο μέσα από την αισχρή αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, οι ίδιοι που υποστηρίζουν με όλα τα μέσα τον Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία» σημείωσε.
Τεράστια πίεση στους συγγενείς
Ο δικηγόρος Δημήτρης Γαλλής είπε ότι οι τραμπούκοι έκαναν τη χειρότερη σκύλευση νεκρών και πρόσθεσε ότι αυτά που συνέβησαν τα έχουν υποστεί και συγγενείς θυμάτων όπως ο Νίκος Πλακιάς. «Ο Πλακιάς πρωτοστάτησε, αλλά αν τον ψάξετε ήταν ένα βήμα μπροστά και ένα βήμα πίσω γιατί τον έβριζαν και τον απειλούσαν οι υποστηρικτές του παράνομου φορτίου. Οι πιέσεις που δεχόταν ήταν τεράστιες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι άλλος πατέρας θύματος δήλωσε δημόσια πως δεν πίστευε τη θεωρία του παράνομου φορτίου, αλλά φοβόταν να μιλήσει για να μη χαρακτηριστεί φιλοκυβερνητικός.
Ο Δημήτρης Γαλλής είπε ότι έχει ασκηθεί τρομοκρατία σε συγγενείς θυμάτων και τους συνηγόρους τους με σκοπό να επικρατήσει η θεωρία του παράνομου φορτίου. «Όσοι το έκαναν είχαν τους σκοπούς τους» επισήμανε. «Αυτό οδηγεί τους συγγενείς στην τρέλα. Πολλοί παίρνουν ηρεμιστικά».
O δημοσιογράφος Κώστας Στούπας είπε ότι οι τερατολογίες για το δυστύχημα των Τεμπών γράφτηκαν και ειπώθηκαν για να καλυφθεί η ανάγκη της κοινωνίας για μύθους. «Είναι το ίδιο τείχος ανορθολογισμού που αναδύθηκε με τα μνημόνια, με την πανδημία» σημείωσε και εξήγησε ότι στην κοινωνία παρατηρείται θολή αντισυστημικότητα γιατί πολλοί νοιώθουν εχθρικά απέναντι στο σύστημα.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε στον «Ιανό»: