Μετά και την εξέλιξη της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε πιο κοντά στην αποκαθήλωσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε. Στη συνεδρίαση –εκτός του Νίκου Παππά, της Ρένας Δούρου και κάποιων φιλικών του μελών στην Πολιτική Γραμματεία– όλοι διεμήνυσαν ότι πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να προσφύγει σε νέες κάλπες για να αρθεί μερικώς το αδιέξοδο που οδηγεί στη διάλυση. Οι παλιότεροι του χώρου βλέπουν –λίγο πριν από τη διάλυση– να φαντάζει ως λύση η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Αν εξαιρέσει όμως κανείς μόνο τα στελέχη των «87», όλες οι άλλες πλευρές καταφέρονται στο παρασκήνιο με σφοδρότητα κατά του πρώην πρωθυπουργού χρεώνοντάς του όλα όσα ακολούθησαν μετά την εκλογή Κασσελάκη.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και στελέχη των «87» φαίνεται ότι ζητούν εκλογές, αλλά εκκινούμενοι από διαφορετικές αφετηρίες, αφού πρόκειται για πολιτικά αντιμαχόμενες πλευρές. Μάλιστα, ο Χανιώτης βουλευτής δίνοντας συνέχεια στην αμφισβήτησή του κατά του Κασσελάκη, φέρεται να είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής το Σαββατοκύριακο.
Του έριξαν το γάντι
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις της Ολγας Γεροβασίλη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τους «87», οι οποίοι κάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να προκηρύξει μόνος του εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας και αυτοί πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε τελευταίος, λέγοντας: «Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα, πληγώνει και τον κόσμο μας. Επίσης είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (σ.σ.: την Πολιτική Γραμματεία) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Ετσι, παραπέμπει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του στο Συνέδριο, στις 4-6 Οκτωβρίου.
Με τις εξελίξεις, ωστόσο, να τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σύγκρουση μεταφέρεται αναγκαστικά στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο και πλέον οι επιλογές τόσο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι συγκεκριμένες:
• Κατάθεση μορφής από πλευράς του Παύλου Πολάκη, σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές από τη βάση.
• Κατάθεση μομφής από πλευράς των «87.
• Προσφυγή στη βάση από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, μολονότι ο ίδιος παρέπεμψε αρχικά το θέμα στο Καταστατικό Συνέδριο.
Η επιλογή Κασσελάκη να παραπέμψει όσους τον αμφισβητούν στο Καταστατικό Συνέδριο είναι η πλέον ευνοϊκή δεδομένου ότι διαθέτει άνετη πλειοψηφία, όπως διαφάνηκε και από το Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Πάντως, οι συσχετισμοί εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες να είναι με το μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμμαχία του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά, ο οποίος τάσσεται κατά της προσφυγής σε νέες κάλπες.
Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί είναι η διαδικτυακή επίθεση που δέχεται από τα «επίσημα» trolls του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης, εκτός από τους «87». Και γίνεται λόγος για όλα τα άλλα trolls των «κασσελακίστας» εκτός των ημιεπίσημων υποστηρικτών, αφού ένας από αυτούς, ο Νίκος Μωραΐτης, δήλωσε ότι... αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λεπτές ισορροπίες
Ωστόσο, «κλειδί» για την Κεντρική Επιτροπή παραμένει μια ομάδα υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που έχει μετακινηθεί στους οπαδούς του Παύλου Πολάκη από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια σε τι αριθμό κυμαίνονται αυτοί, με τον αψύ Σφακιανό να αθροίζει περίπου 30 μέλη της επιρροής του στην Κεντρική Επιτροπή.
Σε περίπου 100 υπολογίζονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στο στρατόπεδο των «87» και θα αποφασίσουν αύριο αν θα καταθέσουν πρόταση μομφής ή όχι στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε όλα τα ενδεχόμενα, όμως, απαιτούνται 151 ψήφοι από το σώμα των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να περάσει τυχόν πρόταση μομφής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να πολώσει τα πράγματα περισσότερο, ζητώντας από τους βουλευτές της Πολιτικής Γραμματείας να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Οι γνωρίζοντες λένε ότι το έκανε για να στήσει ένα σκηνικό «αποστασίας» των συγκεκριμένων στελεχών αν αυτοί αποχωρήσουν από το κόμμα. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε υπεράνω, λέγοντας «εγώ έχω κάνει τα καλύτερα για όλους», καρφώνοντας έτσι για τη σημερινή κατάσταση, μια ακόμη φορά, τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, όπου για την ώρα δεν φαίνεται ότι προχωρούν οι προτάσεις Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος κ.λπ., η Επιτροπή Δεοντολογίας στάθμιζε τα γεγονότα μιας πειθαρχικής δίωξης ή της διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη, κάτι που θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εσωκομματική αντιπολίτευση και έδωσε νέα αναβολή για την προσεχή Τρίτη αφού περάσει η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή.