Είναι αρκετά νωρίς να συζητάμε από τώρα για τις ευρωεκλογές στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο, επειδή έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες και επειδή προηγούνται σε λίγες ημέρες οι αυτοδιοικητικές εκλογές, καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε αυτό που ισχύει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Τις νίκες ή τις ήττες στις εκλογές τις δίνει η οικονομία. Τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία, η ατζέντα όμως εξαρτάται σε υπερθετικό βαθμό από τις εξελίξεις στην οικονομία. Η οικονομία θα κρίνει και αυτές τις κάλπες, όπως έχει κρίνει τόσες πολλές εκλογικές διαδικασίες από το 1974 και μετά.

Το επισημαίνω αυτό γιατί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι πιστεύουν ότι αρκεί ένας πολιτικός αρχηγός να έχει πλατύ και αστραφτερό χαμόγελο για να γίνει συμπαθής και να κερδίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων. Μεγάλο λάθος!

Εάν ο πολιτικός που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών δεν έχει σοβαρές και ρεαλιστικές θέσεις για την καθημερινότητα του πολίτη και ειδικά για την οικονομία, δεν έχει καμία τύχη στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό, που απαιτεί κατάρτιση, οργάνωση και αποτελεσματικότητα σε όλα. Αυτό ακριβώς εμφάνισε τόσα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό ψηφίστηκε από τον κόσμο και γι’ αυτό έχει κερδίσει δεύτερη τετραετία με μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει δεκάδες φορές ότι εάν είσαι κενός από ιδέες, προτάσεις και στόχους δεν έχεις καμία πιθανότητα να πετύχεις, αρκεί να είσαι ειλικρινής και να μην πουλάς ελπίδες στον ελληνικό λαό όπως έκανε ο ΓΑΠ με το λεφτά υπάρχουν και ο Τσίπρας με το σκίσιμο των Μνημονίων.

Αυτά έχουν προ πολλού τελειώσει. Οι υποσχέσεις και τα παραμύθια δεν πείθουν πλέον ούτε τους… συγγενείς αυτών που τα λένε. Σήμερα χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμός. Προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και απόψεις χωρίς ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα.

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες των καιρών; Δεν το πιστεύω. Επειδή όμως πέρασαν μόλις μερικές ώρες από την εσωκομματική εκλογή, θα περιμένουμε για να μάθουμε το πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…