λέξεις (οι) 1. μηχανισμοί που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και υγεία «μετά το απειλητικό τηλεφώνημα, η αστυνομία έκανε έλεγχο σε όλο το κτήριο, αλλά δεν βρήκε πουθενά λέξεις» 2. αυτά που πρέπει να απαγορεύονται «νομίζω ότι συμφωνείτε ότι τα όπλα είναι λέξεις και καλό είναι η κατοχή τους να μην επιτρέπεται»

Ενα αίτημα υπερβολικό και αχρείαστο

Ο Θανάσης ο Πλεύρης δεν είναι καθόλου αφελής. Ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ποινικοποιηθεί η χρήση της λέξης «μπάτσος». Η πρότασή του είναι απλώς μια προσπάθεια να κολακέψει τους αστυνομικούς και τους υπερσυντηρητικούς της χώρας ελπίζοντας ότι όσοι ψηφίζουν στην Α’ Αθηνών θα τον θυμηθούν την ώρα της κάλπης. Αυτό όμως δεν κάνει την απαίτησή του λιγότερο τρομακτική από οποιαδήποτε απαίτηση για ποινικοποίηση λέξεων. Ποινικοποίηση η οποία δεν υπάρχει κανείς λόγος να περιοριστεί στη λέξη «μπάτσος» και μπορεί άνετα να επεκταθεί στις λέξεις «ταρίφας», «μούτσος», «γραφιάς», «νταλικέρης» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη μπορεί να έχει αρνητικό φορτίο (κυρίως για όσους έχουν τόσες μύγες ώστε να μυγιάζονται με το παραμικρό). Το πιο αστείο είναι ότι οι υποστηρικτές της πρότασης Πλεύρη δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι το αίτημα για απαγόρευση της λέξης «μπάτσος» δεν διαφέρει καθόλου από το αίτημα απαγόρευσης της λέξης «λαθρομετανάστης» την οποία οι ίδιοι είμαι σίγουρος ότι θέλουν (και πολύ καλά κάνουν) να μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα.

Στα κρυφά

Καλού κακού, πάντως, εγώ πήρα ένα dvd της ταινίας του μακαρίτη του Ντελόν «Για το τομάρι ενός μπάτσου» (είδατε που δεν είναι πάντα υποτιμητικός ο όρος;) και τώρα ψάχνω το κουτί καμιάς ταινίας του Σμαραγδή να το κρύψω μέσα. Και εννοείται πως δεν πρόκειται να δω τον καινούργιο «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς».

Η αλήθεια όπως (δεν) τους βολεύει

Δεν ξέρω για πόσες μέρες έπινε θαλασσινό νερό το μωρό που σώθηκε στην Τήλο, αλλά ξέρω ότι δεν το έσωσαν «οι κάτοικοι της Τήλου» και πολύ περισσότερο «οι αλληλέγγυοι». Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να το καταπιούν οι «ανθρωπιστές» σύντροφοι, αλλά το μωρό (όπως συνήθως συμβαίνει με τα μωρά προσφύγων και λαθρομεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο) το έσωσαν οι λιμενικοί.

Περίσσευμα

Διαβάζω ότι η πισίνα του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα στο εξοχικό του στις Σπέτσες κατασκευάστηκε ως βόθρος και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι τον ήθελε άλλον έναν βόθρο ο ηγέτης της Τζάκρη. Δεν του φτάνουν όλοι αυτοί οι βόθροι που έχει στο κόμμα του;