Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Αυτοί που με περισσή υποκρισία παριστάνουν τους υπερασπιστές των διακοπών στα νησιά, είναι οι ίδιοι που –μετά την ήττα τους στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση– αντί να βαρέσουν τα νταούλια, υπέγραψαν για την αύξηση του ΦΠΑ, καταστρέφοντας παράλληλα τον τουρισμό με τη μεταναστευτική πολιτική τους. Και, βέβαια, αμέσως τα ελληνικά νησιά έγιναν απλησίαστα για αλλοδαπούς και κυρίως ημεδαπούς επισκέπτες.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καταφέρνοντας αρχικά να τους διατηρήσει μόνο στα πέντε επιβαρυμένα από τη μεταναστευτική κρίση, την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν. Μετά, με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του 2018, η μπάλα πήρε και τα υπόλοιπα νησιά.
Το καλοκαίρι του 2016, σε νησιά όπως η Ρόδος, παρουσιάστηκε σημαντική υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό. Τα δε νησιά του Βορείου Αιγαίου καταστράφηκαν ολοσχερώς τουριστικά –ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν– από την αχαρακτήριστη διαχείριση του μεταναστευτικού από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τα συγκεκριμένα νησιά δέχθηκαν ιδιαίτερα μαζικές ροές προσφύγων-μεταναστών, που ξεπέρασαν τις 759.000 το 2015 και τις 156.000 το 2016. Γι’ αυτό και από έρευνα του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προέκυψε ήδη από τις αρχές του 2017 ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «βιώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία τους»!
Τον Ιανουάριο του 2018, στα 88 νέα προαπαιτούμενα περιλήφθηκε και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου. Άλλωστε, είχε ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018. Μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είχαν καταργηθεί) οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Ολα αυτά συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Μαΐου 2018, που έφερε πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. Δεν έγιναν ακριβότερες οι διακοπές στα νησιά για τους ήδη καθημαγμένους από το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ Ελληνες;
«Δεν θα πάθουν κάτι»!
Αλλά τότε μας έλεγαν ότι «αν η Μύκονος ή η Σαντορίνη πάει στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, που το ΑΕΠ της είναι πολύ χαμηλότερο, δεν θα πάθουν κάτι». Κάτι θα πάθαιναν όμως οι Ελληνες, των οποίων το βαλάντιο δεν θα άντεχε διακοπές σ’ αυτά τα νησιά.
Ολα αυτά πρέπει να έχουν διαφύγει της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ, του αρχηγού του και των δήθεν οργισμένων οπαδών τους, που δεν συνηθίζουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους – άλλωστε η καμπούρα τους βρίσκεται πίσω, πού να τη δουν;
Μετά την άτακτη υποχώρηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, μετά τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 (στην προεκλογική περίοδο των οποίων γέμιζαν ψέματα τον κόσμο λέγοντας πως όλα όσα είχαν ήδη υπογράψει ήταν «ανοιχτά ζητήματα» υπό… διαπραγμάτευση), συνέβησαν τα ακόλουθα:
Τον Οκτώβριο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» – εκεί προστέθηκε και διάταξη βάσει της οποίας θεσμοθετήθηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών.
Κατατέθηκε και ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνταν με μειωμένη σύνταξη υπέστησαν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Καταργήθηκαν οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015 (ΦΕΚ Α΄ 69/2.7.2015) «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ και επανήλθαν οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Το αλαλούμ με τον ΦΠΑ
Στις 12 Οκτωβρίου 2015 ήλθε και η διευκρινιστική εγκύκλιος για την κατάργηση από την 1η Οκτωβρίου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα έξι πρώτα νησιά (Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο). Και άρχισε το αλαλούμ (μετά παραδειγμάτων):
-Επαγγελματίας, με έδρα την Πάρο, για δουλειά που θα αναλάβει στην Κάρπαθο θα χρεώσει ΦΠΑ 23% και όχι 16% που αρχικά προβλεπόταν. -Για το δρομολόγιο Τήνο-Μύκονο-Φολέγανδρο με πλοίο που έρχεται από τον Πειραιά ο ΦΠΑ πήγε στο 23%. Ομως, για πλοίο που κάνει μόνο το δρομολόγιο Τήνο-Φολέγανδρο ο ΦΠΑ πήγε στο 16%.
Αλλο παράδειγμα: Επιχειρηματίας που είναι εγκατεστημένος στην Πάρο και παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη του ένα μηχάνημα ψύξης-θέρμανσης στην οικία του στην Αντίπαρο. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο-λήπτης των αγαθών διαθέτει, επίσης, ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή, ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον συντελεστή 16%.
Αλλο παράδειγμα τροϊκανοσυριζαϊκής έμπνευσης: Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονταν στον συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ομοίως, δεν υπάγονταν στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές οι υπηρεσίες που παρέχονταν από υποκείμενους εγκατεστημένους σε νησί όπου εφαρμόζονταν οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές, στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες εκτελούνταν υλικά σε κάποιο από τα έξι ανωτέρω νησιά ή στη λοιπή ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα.
Το απόλυτο αλαλούμ δηλαδή, όπου ουδείς γνώριζε τι θα πληρώνει και πού! Αλλά, ως γνωστόν, οι πολίτες είχαν ήδη απομακρυνθεί εκ του ταμείου της κάλπης – τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015.
Αχνές κόκκινες γραμμές!
Πήγαν περίπατο οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί ΦΠΑ στα νησιά και περί προστασίας της νησιωτικότητας από το Άρθρο 101 του συντάγματος. Υπέκυψε και ο Πάνος Καμμένος που στην πρώτη θητεία της… πρώτης φοράς Αριστεράς μάς έλεγε πως θα το κάνει Κούγκι, ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ήταν κόκκινη γραμμή, ότι το κόμμα του δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ότι αν ερχόταν συμφωνία που θα είχε μέσα την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά θα την καταψήφιζε «έστω και αν πέσει η κυβέρνηση» (22/6/2015, Mega). Και στις 5 Ιουνίου ο κ. Καμμένος είχε γράψει στο Twitter «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω». Με την εκπρόσωπό του να λέει πως η αλλαγή ΦΠΑ στα νησιά είναι casus belli.
Αλλά στις 11 Ιουλίου 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, ο ίδιος άνθρωπος από το βήμα της Βουλής έλεγε πως «με βαριά καρδιά θα την ψηφίσουμε» και άρχισε να παρελαύνει στα κανάλια λέγοντας πως «προτίμησα τη σύγκρουση με τη συνείδησή μου για να ψηφίσω αυτήν τη συμφωνία» και πως «η συμφωνία υπεγράφη με το πιστόλι στο στόμα» και μάλιστα όχι μόνο αυτό, «έχοντας πυροβολήσει εμείς τα πόδια μας για να μην πυροβολήσουμε τη χώρα μας. Γιατί μη νομίζετε ότι εμείς την υπογράψαμε με χαρά τη συμφωνία. Δεν γυρίσαμε χαρούμενοι» (ΕΡΤ, 9 Σεπτεμβρίου 2015). Οπως συχνά επαναλάμβανε «θα είμαστε μαζί με τον Αλέξη μέχρι τέλους». Είχε πια στείλει από εκεί που ήλθαν τους ψηφοφόρους που πίστεψαν ότι δεν θα ψήφιζε «έστω και αν πέσει η κυβέρνηση».
Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2016 –τότε που Τσίπρας και Καμμένος πήγαν μαζί στη Νίσυρο και ο πρώτος είπε για τον δεύτερο το περίφημο «νόμιζα πως ήταν μπούλης»– ο κ. Τσίπρας διαχώρισε τα νησιά σε πρώτης γραμμής και μη, για να πει πως «τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης».
Η νησιωτικότητα και το σύνταγμα είχαν πάει εντελώς περίπατο. Αλλά πάλι βρήκαν δικαιολογία. Όπως έλεγε ο κ. Καμμένος, «η κυβέρνηση έδωσε μάχη για τις κόκκινες γραμμές της, έχασε το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά κέρδισε τελικά τα ειδικά μισθολόγια»! Πλην, όμως, «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μια πράξη εγκληματική, είναι μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μια μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή»! Τι να πει κανείς; Πράξη εγκληματική, αντισυνταγματική, αλλά τι να κάνουμε, χάσαμε!
Μηδέν και στην υγεία
Όσο για τις καταγγελίες του κ. Κασσελάκη για τα προβλήματα της υγείας στα νησιά, να θυμίσω πως πριν από την έφοδό του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν «άμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών, με αξιοποίηση επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων».
Δεν έκαναν τίποτε και το 2018 πλήθος δημοσιευμάτων του τοπικού νησιωτικού Τύπου σε όλη την Ελλάδα, από το Αιγαίο έως το Ιόνιο, ανέφεραν πως «οι τοπικές κοινωνίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και πασχίζουν μόνες τους να κρατήσουν το προσωπικό στα νοσοκομεία τους και στα Κέντρα Υγείας» (11/2/2018, patmostimes.gr, Επιδότηση ενοικίου για ιατρούς και νοσηλευτές από τον Δήμο Πάτμου. 1/12/2017 koinignomi.gr, Αγκάθι η στέγαση του προσωπικού του ΓΝ Θήρας. 4/6/2017, proinos-typos.gr, Δεύτερη επιδότηση ενοικίου για επικουρικό ιατρό από τον Δήμο Δράμας).
Και πως «μέγιστη δυστοκία παρατηρείται και στις ελάχιστες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, με τους νεοπροσλαμβανόμενους είτε να μην αποδέχονται τον διορισμό, είτε να χρησιμοποιούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να μετατίθενται αυθημερόν σε άλλες υπηρεσίες της οικείας ΥΠΕ, είτε, τέλος, η ίδια η ΥΠΕ να τους αποσπά για να καλύψει, πρόχειρα και εμβαλωματικά, ελλείψεις της (17/11/2016, kefalonitikanea.gr, Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο: Ήρθαν, ορκίστηκαν και... απήλθαν!)
Και πως «οι επιστήμονες υγείας ‘‘γυρίζουν την πλάτη’’ ΚΑΙ στις γλίσχρες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και στη ‘‘φούσκα’’ των ΤΟΜΥ, ιδίως στη νησιωτική και τη δυσπρόσιτη ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι ανάγκες είναι επιτακτικές (16/3/2018 ert.gr, Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου: «Η επισφαλής χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ μέσω ΕΣΠΑ και οι απαράδεκτες συμβάσεις που πρότεινε στους ιδιώτες γιατρούς, οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία την πολιτική της. Στη Λέσβο καμία ΤΟΜΥ δεν ιδρύθηκε και κανένας νέος γιατρός δεν σύναψε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ (που τώρα φωνάζει) είχε προτείνει συμβάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν προσήλθαν λόγω «απαράδεκτων συμβάσεων»!
Για να μη θυμηθούμε πως τον καιρό που έστηναν την παρωδία με τις τηλεοπτικές άδειες (2016), μας έλεγαν πως θα πάρουν 50 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες για επιπλέον 4.000 ετήσιες συμβάσεις στον τομέα της υγείας. Ας μην ξύνονται λοιπόν στην γκλίτσα του τσοπάνη!
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, δημοσιογράφος