Στην προσπάθειά του να υπερκαλύψει τον θόρυβο από τις κλαγγές των όπλων του εσωκομματικού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης εκβάλλει καθημερινά κραυγές, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και σκορπίζοντας σύγχυση, ανασφάλεια και φόβο στον λαό.

Ενας από τους τομείς που επέλεξε για να διεξαγάγει τις επιθέσεις αντιπερισπασμού είναι και ο πολύ ευαίσθητος χώρος τηςΥγείας. Εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο και μετατρέποντας ακόμη και τον θάνατο συμπολιτών μας σε εργαλείο της προπαγάνδας του.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους του σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν κλονιστεί τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας), έδωσε μερικά παραδείγματα περιστατικών ανάλογων με αυτά που καταγγέλλει σήμερα ο Κασσελάκης και τα οποία συνέβησαν επί εποχής διακυβέρνησης (λέμε τώρα) ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν πολλά ακόμη και διαφορετικής φύσης και σκοπιμότητας…

Τα προβλήματα στα νοσοκομεία άρχισαν πολύ νωρίς ως αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών που προκάλεσαν προκειμένου να κάνουν τα γνωστά «ηρωικά» ακροβατικά του ολέθριου πρώτου εξαμήνου του 2015. Τον Απρίλιο εκείνου του έτους σκούπισαν τα αποθεματικά όλων των οργανισμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έφθασε και στα νοσοκομεία. Οταν σηκώθηκε ο κόσμος στο ποδάρι, ο τότε υπουργός κ. Κουρουμπλής μάς είχε πει ότι επρόκειτο για… «μια τυπική υπηρεσιακή διαβίβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προς τα νοσοκομεία». Προσθέτοντας πως «υπάρχει εξαίρεση για τους φορείς εκείνους τα αποθεματικά των οποίων είναι απαραίτητα για τις επόμενες 15 ημέρες».

Για μετά τις 15 μέρες δεν προέβλεπε κάτι η ηρωική διαπραγμάτευση… Διότι, όπως μας είχε εξηγήσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ξανθός –απαντώντας κατά σύμπτωση στον Αδωνι Γεωργιάδη– «εξηγήσαμε, σε όλους τους τόνους, ότι αυτή η ρύθμιση ενισχύει τη ρευστότητα της χώρας στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και δεν επηρεάζει τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες για το επόμενο 15νθήμερο ούτε του ΕΣΥ ούτε κανενός άλλου δημόσιου φορέα».

Χωρίς χειρουργεία!

Από 15νθήμερο σε 15νθήμερο φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2016, όταν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επιβεβαίωνε την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων, ενώ ένα μήνα νωρίτερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε «αναστολή λειτουργίας αιμοδοσίας», δοθέντος ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού του Τμήματος Αιμοδοσίας μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη αντιδραστηρίων και υλικών.

Την ίδια ώρα, η αναμονή για τις ακτινοθεραπείες έφτανε μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017, καθώς πολλά μηχανήματα δεν επισκευάζονταν διότι τα νοσοκομεία δεν είχαν χρήματα για την αγορά ανταλλακτικών και τις επισκευές. Τα ίδια και χειρότερα συνέβαιναν σε όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία. Στο «Μεταξά», στον Αγιο Σάββα, στο Θεαγένειο.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2016, η καταγραφή από την ΠΟΕΔΗΝ των προβλημάτων στα χειρουργεία 46 νοσοκομείων υπήρξε απογοητευτική: κλειστές χειρουργικές αίθουσες, εκτός λειτουργίας χειρουργικά τραπέζια και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, κακοσυντηρημένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ασθενοφόρα-σαράβαλα, αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα και την απολύμανση, αλλά και στη μακρά αναμονή των ασθενών έως ότου χειρουργηθούν. Και ελλείψεις αίματος παντού. Βέβαια, πριν από τις εκλογές του 2015, υπόσχονταν λεφτά για την Υγεία και χιλιάδες προσλήψεις…

Τον Ιανουάριο του 2017, με την εξάπλωση της γρίπης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «πολλοί παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν. Κάθε επόμενη ημέρα πολλοί ασθενείς που ήταν την προηγούμενη δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή». Τον ίδιο μήνα, οι γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ανακοίνωναν ότι σταματούν τις απλήρωτες εφημερίες και διακόπτουν την εθελούσια συμμετοχή τους στην κάλυψη των ελλείψεων.

Χωρίς ντεπόν...

Πάντα το 2017, τα στοιχεία Μαρτίου για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίαζαν μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά 150 εκατ. ευρώ. Είχαν πια τελειώσει οι αυταπάτες και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για το πρωτογενές «υπερπλεόνασμα».

Τον ίδιο μήνα, ο διοικητής του νοσοκομείου με μια συγκλονιστική έκκλησή του δήλωνε στην εφημερίδα «Θεσσαλία»: «Με συντριβή δηλώνω πως δεν γίνεται η υποδοχή άλλων περιστατικών καρκινοπαθών, γιατί τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει ούτε ευρώ για αγορά ντεπόν»!

Επίσης τον ίδιο μήνα, οι γιατροί του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Σαντορίνης υπέβαλαν υπόμνημα στην Εισαγγελία Νάξου, καταγγέλλοντας ότι στον Παθολογικό, Καρδιολογικό και Χειρουργικό Τομέα υπηρετούσαν 5 γιατροί από 21 που προέβλεπε το οργανόγραμμα, ότι δεν έπαιρναν τα ρεπό τους και έκαναν υπεράριθμες εφημερίες και ότι παραιτήθηκαν 7 γιατροί λόγω της εργασιακής εξουθένωσης. Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2017, 57χρονη γυναίκα ξεψύχησε αβοήθητη στη Φολέγανδρο, επειδή δεν υπήρχε γιατρός στο νησί των 750 κατοίκων.

Τον Ιούνιο του 2017 ενημερωθήκαμε από την ΠΟΕΔΗΝ πως στα νησιά «τις διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία. Τα περιπολικά μετατρέπονται σε ασθενοφόρα», λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, «η υγειονομική κατάσταση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των νησιών είναι τραγική, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών, της αδυναμίας στην οποία περιήλθαν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες και της αδυναμίας συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού και των υποδομών τους».

...αλλά με 37 δισ. ευρώ!

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η χώρα μας γκρεμιζόταν από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ), όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών. Μετά ήλθε ο προϋπολογισμός του 2018, όπου ο προϋπολογισμός για την Υγεία εμφανίστηκε μειωμένος κατά 561 εκατ. Ευρώ.

(Ως γνωστόν, επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός για την Υγεία έπεσε κάτω από τα 4 δισ. σε τρεις χρονιές διακυβέρνησής του – περίπου 3,8 και το 2016 και το 2018 και το 2019, χρονιά για την οποία εκείνοι κατάρτισαν τον προϋπολογισμό. Ενώ το 2014 ο προϋπολογισμός για την Υγεία ήταν 4,7 δισ. ευρώ.)

Ετσι, τον Νοέμβριο του 2018 –αφού είχαμε μαζέψει τα περίφημα 37 δισ. ευρώ για να βγούμε από το (δικό τους) μνημόνιο– σε συνέντευξη Τύπου, η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία «οι ΜΕΘ πάσχουν, με κυριότερο πρόβλημα την υποστελέχωση, με αποτέλεσμα το 20% των κρεβατιών να παραμένουν κλειστά, ενώ και οι ΜΑΦ είναι ανύπαρκτες». Οπως είπαν, «έχουμε περίπου 750 κλίνες ΜΕΘ και είναι ανοιχτές οι 680». Εξω φρενών γινόταν τότε ο κ. Πολάκης με όσους τολμούσαν να μιλήσουν για τα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία – τώρα έχει άλλες πιο επείγουσες δουλειές!

Και επειδή πολλά ακούμε τελευταία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη, να θυμίσω και τον Νόμο 4498/2017 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εξοντωτική υπερεργασία των γιατρών, με 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, «για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ. και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ.». Με πρόβλεψη τη «δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου έως την 30ή.9.2024»!

Τόσο μακριά έβλεπαν οι σημερινοί τιμητές των πάντων. Σήμερα, οργανώνουν στημένες διαμαρτυρίες «αυθόρμητων» πολιτών που κραυγάζουν το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία»!

* Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, δημοσιογράφος