Σε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου θα προεδρεύσει στις 10:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού αρχαιολόγου (Μανώλη Ψαρρού) από τη Μαφία του νησιού, η οποία φαίνεται να συνεχίζει απτόητη το έργο της καθώς σύμφωνα με νέες καταγγελίες προέβει σε νέες απειλές εναντίον δημόσιων λειτουργών.

Την ώρα που χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής στην απόφαση αναστολής έκδοσης αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο, ένα sms από άγνωστο αριθμό έφτανε στο κινητό μιας άλλης αρχαιολόγου.

Υπάλληλος και αυτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συνάδελφος του Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην περιοχή ΚΑΤ. Ηταν ένα μήνυμα απειλητικό με ψευδές περιεχόμενο. Αναφερόταν σε μια συμφωνημένη χρηματική δοσοληψία για μια τακτοποίηση που υποτίθεται ότι θα έκανε η αρχαιολόγος στον αποστολέα του μηνύματος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του sms, η αρχαιολόγος είχε δήθεν λάβει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά αθέτησε τη συμφωνία. Η απειλή ήταν σαφής: «Μωρή καρ… θα γαμ… εσένα και την οικογένειά σου».

Το κράτος δεν εκβιάζεται – Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος

Η βούληση της Κυβέρνησης πάντως είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο:

Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επιθέσεις εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν.

Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο.

Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου», είχε δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της Μυκόνου υπό τον πρωθυπουργό θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου,

ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.