Η επιβεβαίωση του Πάνου Σκουρλέτη για την ύπαρξη και λειτουργία διαδικτυακού στρατού από trolls του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Αντιθέτως, τα όσα δήλωσε δημιουργούν απορίες για το χρόνο που επέλεξε να κάνει τις «αποκαλύψεις» και η ερώτηση που μοιραία ανακύπτει είναι απλή: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικτυακούς στρατούς από trolls; Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ δεν έχουν; Η απάντηση είναι απλή: Κάθε κόμμα έχει οπαδούς, οι οποίοι υπερασπίζονται τις πολιτικές και τις θέσεις του σε καθημερινές διαδικτυακές μάχες. Τα social media είναι τα νέα «μπλε και πράσινα καφενεία» των ’80s.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως αποδίδεται ότι έστησε έναν γκεμπελικό μηχανισμό εκτέλεσης συμβολαίων σπίλωσης ή και εξόντωσης ανθρώπων, διάχυσης τοξικότητας μέσω χυδαίων hashtags, διάδοσης επαναλαμβανόμενων fake news και προώθησης μιας υποκουλτούρας και ενός πεζοδρομιακού λόγου που έδεσε με την επίσημη ρητορική του κόμματος και πολλές φορές την κατηύθυνε κιόλας.

Από τις έως τώρα πληροφορίες, ο μηχανισμός ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, είχε επικεφαλής και οργανωτικούς υπεύθυνους ανά βάρδια και αφειδή χρηματοδότηση από την Κύπρο και από (τουλάχιστον) ένα έντυπο μέσο. Οπως αναμενόταν, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, ο μηχανισμός αυτός στράφηκε χυδαία και ανεξέλεγκτα εναντίον εκείνων που αποθέωνε. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κομματικά στρατευμένοι λογαριασμοί, όμως οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το τέρας τοξικότητας που δημιούργησε είναι τεράστιες. Διαβάζω ότι θα αποκαλυφθούν ονόματα, ροές χρήματος και εργασιακές σχέσεις. Λίγη σημασία έχει. Αυτό που προέχει είναι να κλείσει το καπάκι του βόθρου.