Το μήνυμα της σύγχρονης Ελλάδας που έχει βάλει τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει την επόμενη δεκαετία σε όλα τα επίπεδα, με αιχμή την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, έστειλε από το Λαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πάτησε το κουμπί της λειτουργίας στα εγκαίνια για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» και διαβεβαίωσε πως έχουμε τις υποδομές για να είμαστε πρωταγωνιστές στην τεχνητή νοημοσύνη. «Ο Δαίδαλος είναι απάντηση σε μια εποχή που υπάρχουν φωνές που το μόνο που κάνουν είναι να θέλουν να δαπανούν χρήματα που δεν έχουμε και δεν αναλογίζονται πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στο μέλλον», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Χωρίς αυτή την υποδομή δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα άλματα για τη χώρα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να βλέπουμε πιο μακριά στο μέλλον και να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς και στις εύκολες ατάκες».

Ο «Δαίδαλος» μπορεί να εκτελέσει σε ένα δευτερόλεπτο μαθηματικές πράξεις για τις οποίες ένας άνθρωπος θα έπρεπε να εργάζεται 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια προσφέροντας εργαλεία για τομείς όπως η Πολιτική Προστασία, η Ερευνα, η Υγεία, η Ελληνική Γλώσσα.

Πυλώνας σταθερότητας

Δίνοντας συνέχεια στην απευθείας επικοινωνία με την κοινωνία, ο πρωθυπουργός μίλησε σε πολίτες στο λιμάνι του Λαυρίου και έστειλε ηχηρά μηνύματα με αφορμή όσα συνέβησαν στο Παρίσι και αλλού στην Ευρώπη. «Σε μία εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα κοινωνικής αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει μια χώρα πυλώνας σταθερότητας. Οταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες, οφείλουμε να δώσουμε μία δέσμευση ρητή: Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ πίσω στις εποχές της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, στις εποχές των λαϊκιστών που κάποιοι μας έταζαν ότι μπορούν, “με έναν νόμο και με ένα άρθρο” να σκίζουν μνημόνια, σε εποχές όπου το ψέμα κυριαρχούσε στον δημόσιο διάλογο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οταν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάζονται από την παγκόσμια ακρίβεια, η χώρα μας έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να μπορεί να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει προβλήματα. «Δεν κλείνουμε τα μάτια μας. Αλλά νοιαζόμαστε, προσπαθούμε, κάνουμε το καλύτερο. Μάγοι δεν είμαστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Οποιος σας τάζει ότι μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα σας λέει ψέματα. Και αυτοί που υπόσχονται τα πάντα είναι αυτοί που το κάνουν διότι πολύ απλά δεν είναι υπεύθυνοι για τίποτα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μόνο η ΝΔ μπορεί

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι η μόνη σήμερα πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να ανακουφίσει τους πολίτες άμεσα και να τους δώσει όραμα και ελπίδα για καλύτερες μέρες μετά τις εκλογές του 2027. «Θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής με την ίδια σεμνότητα που πρέπει να μας διακρίνει. Σε ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσα ότι η γνώμη της Ελλάδας μετράει, όταν είναι σε θέση να καταθέτει μια πρόταση για το Μεταναστευτικό και τώρα γίνεται ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να υπονομεύουν το κύρος της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.