Για τις αρχές Σεπτεμβρίου παραπέμπονται οι διαδικασίες για την εκλογή από τη βάση του κόμματος του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή ήταν η απόφαση που ελήφθη μετά από την εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην οποία αποφασίστηκε επίσης να εισηγηθεί την ανάδειξη του πρώην αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συνεδριάσει στις 15 και 16 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή όπου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Στα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα εγκρίνει αυτές τις υποψηφιότητες και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου. 

Τη Δευτέρα (3/7) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκρίνει αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα εγκρίνει την εισήγηση για τον κ. Φάμελλο. 

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ κοινοβουλευτικοί εκρόσωποι θα αναλάβουν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.