Σαν τις δίαιτες που ξαναρχίζουν από τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αφήσει να ολοκληρωθούν τα… μπάνια του λαού, όπως θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, και μετά να προχωρήσει σε εκλογή νέου προέδρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν οι ζυμώσεις και οι συνάξεις των ενδιαφερομένων για την ηγεσία του κόμματος.

Η απόφαση ελήφθη από την Πολιτική Γραμματεία και το σκεπτικό της είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο επιλογής προέδρου του κόμματος όπως αυτός καθορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και προβλέπει εκλογή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το κόμμα είχε δώσει στη δημοσιότητα στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ποσοστά… Τσαουσέσκου ως μοναδικός φυσικά υποψήφιος, ψήφισαν 150.000 μέλη. Συνολικά η Κουμουνδούρου εμφανίζει περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων τα 120.000 είναι νέα και εμφανίσθηκαν πριν από την εκλογή προέδρου.

Το ενδεχόμενο να γινόταν η διαδικασία μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό σε επίπεδο εντυπώσεων. Να ψηφίσουν ελάχιστα μέλη, να μη γίνει καμία νέα εγγραφή πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχηγού και οποιαδήποτε δυναμική θα μπορούσε να καταγράψει ο νέος αρχηγός να έπεφτε στο κενό.

Όχι φυσικά πως τώρα που καθορίστηκε η εκλογή για τον Σεπτέμβριο αναμένονται τρομερές εξελίξεις. Άλλωστε οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι οπαδοί, στην πλειοψηφία τους, του Αλέξη Τσίπρα. Όμως μια εκλογή «ντάλα» καλοκαίρι θα αποτελούσε ένα ακόμη Βατερλό για το κόμμα που επιδιώκει να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τη… σφαγή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα όργανα του κόμματος αποφάσισαν να ευχηθούν καλό… καλοκαίρι και ν' ασχοληθούν με τις ζυμώσεις σε παραλίες και… χωριά, σε καφενεία και ταβέρνες μεταξύ στελεχών και φερόμενων ως ενδιαφερομένων για τη διαδοχή, για την οποία επισήμως ουδείς έχει εκφράσει προθέσεις.