Εκλογή προέδρου από τη βάση, τον Σεπτέμβριο, φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα προτάθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση. Ωστόσο, στελέχη από την «Ομπρέλα» φαίνεται να επιμένουν στην ανάγκη να εκλεγεί η νέα ηγεσία εντός Ιουλίου.

Νωρίτερα φαίνεται να προτάθηκε ομόφωνα ο Σωκράτης Φάμελλος για πρόεδρος της ΚΟ του κομμάτος στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να υπάρξουν τέσσερις αναπληρωτές πρόεδροι της ΚΟ μέχρι την εκλογή προέδρου και συγκεκριμένα τους Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξης Χαρίτσης και Νίκο Παππά.

Αντιπρόεδρος της ΚΟ προορίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία υπάρχει συμφωνία, ενώ οι Διονύσης Καλαματιανός και Σία Αναγνωστόπουλου έχουν προταθεί για γραμματείς της ΚΟ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι ο πρώτος έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις των μελών της Γραμματείας.

Για δε τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει προταθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Το όργανο καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, με εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, ενώ αναμένετο να μιλήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.