Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δρομολόγησε εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο. Έτσι, εκτός από τα «φαβορί», φαίνεται πως αυξάνονται οι δελφίνοι εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, καθώς έχουμε πρόθεση κι από άλλο ένα νέο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Πρόκειται για τον 47χρονο καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να στελεχώσουν την Εκλογική Επιτροπή του κόμματος, μετά την οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου.

Ο Νικόλας Φαραντούρης έγινε ευρύτερα γνωστός την περίοδο της ενεργειακής κρίσης μέσα από τις αναλύσεις του ως μέλος του «think tank σοφών» που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2021, σηκώνοντας το βάρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και την ενεργειακή πολιτική. Χωρίς ένταξη σε κάποια εσωκομματική τάση ή ομάδα και με εμβληματικό όνομα (καθότι συγγενής με τη Μαρία Φαραντούρη), αλλά προερχόμενος από τον ακαδημαϊκό κόσμο και με γνώση της ενεργειακής αγοράς, λειτούργησε ως σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Ευρύτερα γνωστός κατέστη τον Δεκέμβριο του 2022, όποτε παρουσίασε το βιβλίο του με τις θέσεις και τις προτάσεις του με τίτλο «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα», το οποίο προλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο πάνελ της παρουσίασης μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος και ο πανεπιστημιακός και τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, αποτυπώνοντας μια πρώτη όσμωση των δύο χώρων στα θέματα της ενέργειας.

Πέρα από τη συμμετοχή του στα κομματικά και πολιτικά δρώμενα, ο κ. Φαραντούρης σπούδασε στη Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Οξφόρδη, έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, ενώ από το 2009-2019 ήταν διευθυντής νομικών υπηρεσιών και ένα φεγγάρι υπηρεσιακός πρόεδρος της ΔΕΠΑ. Το 2016 -2019 εξελέγη πρόεδρος της νομικής επιτροπής της ένωσης των 45 ενεργειακών εταιρειών EUROGAS στις Βρυξέλλες. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται ακόμη βιβλία, επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το δίκαιο και την οικονομία, την ενέργεια και το περιβάλλον. Παράλληλα, υπήρξε πρόεδρος της ελληνικής ένωσης πανεπιστημιακών ευρωπαϊκών σπουδών και μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Ανάμεσα στα άλλα, είναι οινοπαραγωγός, πατέρας τριών παιδιών και… πιανίστας.

Στις εκλογές του Μαΐου το όνομά του «έπαιζε» είτε για το Επικρατείας είτε για κάποια κεντρική περιφέρεια της Αττικής, ωστόσο ο κ. Φαραντούρης κατέβηκε στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς από όπου κατάγεται και έδωσε τη μάχη στην εκλογική του περιφέρεια με παράλληλη παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ. Παρότι δεν εκλέχτηκε τελικά βουλευτής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέγραψε στο νησί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα και τη μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ.

Μετά και τη δεύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ της 25ης Ιουνίου, ο κ. Φαραντούρης επέμεινε στην ανάγκη ανανέωσης και γρήγορης ανασυγκρότησης, ενώ ήταν από εκείνους που συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, την περασμένη Πέμπτη. Όταν ρωτήθηκε, προ ημερών, αν προτίθεται να είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της προεδρίας, δήλωσε αιφνιδιασμένος και απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση για την ονοματολογία, λέγοντας ωστόσο ότι «τόσο τα πρόσωπα που ακούγονται όσο και άλλα πολλά από την πλούσια δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φέρουν την ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου». Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της «συμπερίληψης και εξωστρέφειας», ενώ χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «Κεντροαριστερά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν προσεγγίσει τις τελευταίες ώρες, παροτρύνοντάς τον να μπει στην εκλογική μάχη για την ηγεσία ως άφθαρτο πρόσωπο, που μπορεί να αντιπαρατεθεί στο τεχνοκρατικό προφίλ, σε μια μορφή «αντι-Μητσοτάκη». Αγκάθι, ωστόσο, σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, όπως αντίστοιχα και άλλων εν δυνάμει υποψηφίων, είναι ότι δεν συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ και η εμπλοκή του με τις κομματικές διεργασίες είναι σχετικά πρόσφατη. Την ίδια ώρα, όμως, το κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταφέρεται πλέον από τη Βουλή στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει στον Μάκη Βορίδη την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη νέα Βουλή, όπως εκτιμούν στελέχη που καλοβλέπουν την υποψηφιότητά του.

Συγκριτικό πλεονέκτημά του παραμένει σε κάθε περίπτωση το «βαρύ» βιογραφικό του, ανταγωνιστικό πολλών κυβερνητικών στελεχών, ενώ όσοι «δείχνουν» προς την πλευρά του κ. Φαραντούρη φέρονται να θεωρούν ότι μόνο με ένα ισχυρό «σοκ ηγεσίας» πέρα από τα γνωστά πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 μπορεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να αναταχθεί, μετά την αποχώρηση Τσίπρα.