Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να τελειώσει τον Αλέξη Τσίπρα και το σύστημά του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατανοεί ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται η θέση του στην ηγεσία του κόμματος. Εντός του καλοκαιριού και μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, ο νυν πρόεδρος πρόκειται να ξετυλίξει μια σειρά από πρωτοβουλίες με σκοπό να δημιουργήσει ένα «one man κόμμα», την ίδια ώρα που οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φουντώνουν τις επιθέσεις τους κατά της νυν ηγεσίας.

Η συζήτηση που άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα τρολ του κόμματος, τα μαύρα ταμεία και τα οικονομικά προβλήματα της Κουμουνδούρου και των κομματικών μέσων ενημέρωσης μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρα σε μια ραγδαία «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και είναι απαραίτητο πρώτα να απομυθοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για όλες τις δυσχέρειες του κόμματος. Προωθώντας το σχέδιό του, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε χθες στο Talk Radio για το εάν ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας ήταν πλήρης γνώστης της οικονομικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ πως «προφανώς, γιατί υπήρξε πρόεδρος 15 χρόνια του κόμματος», λέγοντας ακόμη πως ό,τι διαχειρίζομαι και διαχειριζόμαστε στα συλλογικά μας όργανα είναι, γιατί υπήρξε προϊόν μιας ηγεσίας 15 χρόνων. «Πριν από τις ευρωεκλογές του είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα» υποστήριξε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι «το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαν όλοι γνώση για τα ζητήματα του κόμματος». 

Πολύ περισσότερο, όταν ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε για τον προκάτοχό του πως «έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα (σε προμηθευτές) πέρυσι στις εκλογές και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών όπου ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο», εντοπίζοντας δηλαδή τις ρίζες του οικονομικού κραχ του κόμματος στην τελευταία φάση της Προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό φυσικά έχει εξοργίζει την φρουρά του πρώην πρωθυπουργού, η οποία βγαίνει συντονισμένα πλέον στα μέσα ενημέρωσης και χτυπά στοχευμένα τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι θα ήταν τιμή του να διαγραφεί από ανθρώπους που βρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα διάσπαση, το νέο όνομα και ο φόβος για τον εισαγγελέα 

Παράλληλα είναι αποφασισμένος να υποστεί μια νέα διάσπαση το φθινόπωρο, με σκοπό να ξεφορτωθεί την παλιά φρουρά του Αλέξη Τσίπρα που δεν τον στηρίζει. Ανάμεσα στα στελέχη που έχουν μπει στην μαύρη λίστα της Κουμουνδούρου είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ωστόσο από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν ο αψύς Παύλος Πολάκης, ο καταδικασμενος Νίκος Παππάς, καθώς και στελέχη όπως η Δώρα Αυγέρη, τα οποία αποφάσισαν να στηρίξουν ένθερμα τον Στέφανο Κασσελάκη. Το βασικό ερώτημα είναι αν υλοποιηθούν οι απειλές Κασσελάκη για διαγραφές ή τα στελέχη επιρροής του Αλέξη Τσίπρα φύγουν οικειοθελώς από το κόμμα. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ακόμη ένα φόβο, τον οποίο ψιθυρίζουν όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος: Στην Κουμουνδούρου τρέμουν μια παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες περί μαύρου χρήματος και διώξεων εργαζομένων, καθώς κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει τη χαριστική βολή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε όπως έλεγε παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον νυν πρόεδρο, και μόνο μία ενδεχόμενη έρευνα της δικαιοσύνης για τόσο σοβαρές καταγγελίες, ακόμα κι αν δεν καταλήξει πουθενά για προφανείς λόγους, θα πληγώσει ανεπανόρθωτα ένα κόμμα που πουλούσε ηθικό πλεονέκτημα και ευαισθητοποίηση στα εργασιακά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει μια πλήρη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, με νέο όνομα και στελέχη της αρεσκείας του, καθώς είναι αποφασισμένος να εξουδετερώσει κάθε φωνή εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα το νέο εγχείρημα θα βασίζεται αποκλειστικά πάνω του, καθώς ακόμα θεωρεί ότι ο ίδιος είναι το μεγάλο ατού του κόμματος. Ο δε Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις εσωκομματικές επιθέσεις στον Κασσελάκη, ετοιμάζεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε ένα νέο πόλο στην κεντροαριστερά με συνεργασία κομμάτων, εξελίξεις που θα επισπευτούν τέλος του χρόνου, μετά την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.