Καζάνι που βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για την εκλογή του νέου αρχηγού. Αμέσως μετά την ήττα του Ιουνίου, ο Χρήστος Σπίρτζης, όντας πολιτευτής πια, είχε προϊδεάσει για την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, την οποία πραγματοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Σπίρτζης λειτουργεί ως προπομπός για μια μεγάλη ομάδα ΠΑΣΟΚογενών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ωρες μετά τον Σπίρτζη, ο επίσης ΠΑΣΟΚογενής Στέφανος Τζουμάκας αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Μπίστη, που τον είχε περί πολλού η «προεδρική φρουρά», ως τον βασικό παράγοντα του πολιτικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι δεν δέχεται υποδείξεις από ανθρώπους της ήττας. Ο Μπίστης είχε τολμήσει να εκφράσει την άποψη ότι καλύτερα θα ήταν ο Τζουμάκας να αποσυρθεί.

Βλέποντας το σκηνικό που διαμορφώνεται με τους ΠΑΣΟΚογενείς, ο έτερος υποψήφιος Νίκος Παππάς έβαλε και παρουσίασε τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Αγγελο Τόλκα, επικεφαλής της καμπάνιας του.

Φωτιές Σπίρτζη

Φαίνεται όμως ότι το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά για τη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προμετωπίδα της συγκεκριμένης ομάδας εμφανίζεται ο Σπίρτζης, ο οποίος και εκφράζει τις θέσεις τους. Ο πρώην υπουργός είπε στην Κεντρική Επιτροπή ότι οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, και η εκλογή προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας.

Η ομιλία του είχε στοιχεία αυτοκριτικής καθώς, κατά τη διάρκεια της τετραετίας, το κόμμα έστειλε ένα θολό μήνυμα για τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κατεύθυνση, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος. Και συνέχισε βάζοντας φωτιά στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου λέγοντας «αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι να αποφασίζουμε ομόφωνα στο Συνέδριο για το μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό εύρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τις δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, του σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της δημοκρατικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά να υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ της πλειοψηφίας του κόμματος και των πραγματικών οργάνων απόφασης, δηλαδή του πολιτικού κέντρου, το εκτελεστικού, του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία της πλειοψηφίας του κόμματος με τον κομματικό μηχανισμό, με τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν μπορούν να αναπτύσσονται πολιτικά στεγανά, που δεν επιτρέπουν ακόμη και τη συμμετοχή του γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα, στις καθημερινές συσκέψεις».

Ενα σημείο της ομιλίας του που ξεχώρισε επίσης ήταν η αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ και σε όσους προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα (σ.σ.: επεισόδιο από Τζανακόπουλο στον Πάνο Ρήγα). Ούτε όμως ακούστηκε μία φωνή αποδοκιμασίας, έστω μια λέξη, από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες», υπονοώντας την Εφη Αχτσιόγλου που δεν αποδοκίμασε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Το «μαξιλάρι»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, επιχειρεί, τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή, να εκφράσει εκείνο το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στήριζε και στηρίζει τον πρώην πρόεδρο, τον… άχαστο, που τώρα κάνει διακοπές στο Σούνιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με έμμεσο τρόπο επιτέθηκε εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το περιβόητο «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ήταν και μικρότερο, ώστε να μην υπερφορολογηθεί η μεσαία τάξη.

Το πρόβλημα που έχει η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά είναι προφανώς η καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0 για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Τις τελευταίες ώρες είδε, μετά την Ελενα Ακρίτα, και τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη να στηρίζει Αχτσιόγλου! Αν και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο επεβλήθη αυτή η ποινή, την ίδια στιγμή λένε ότι προφανώς το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο μέσα στη Βουλή.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το πλεόνασμα των 37 δισ. που άφησε ως υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έριξε κεραυνό υποτιμητικό –είναι αλήθεια– στον Νίκο Παππά λέγοντας «όποιος λέει ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αυτά τα 7 δισ. (από τα 37) είτε για μειώσεις φόρων είτε για κάποια κοινωνική πολιτική ή κάποια παροχή δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα δημόσια λογιστικά».

Και μετά από αυτά τα «συντροφικά» μαχαιρώματα, ομάδα μεσαίων ΠΑΣΟΚογενών στελεχών ετοιμάζεται για «άλλες πολιτείες» στην πορεία προς την εκλογή του νέου προέδρου. Θα δημιουργήσουν πολιτική ομάδα στελεχών σε πρώτη φάση, με δικό τους ιστότοπο και θα περιμένουν να αποχαιρετίσουν μόλις δοθεί η ευκαιρία. Κατά τα άλλα, κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα… εξουσίας.