Πιστοί στη γραμμή «δεν παρεμβαίνουμε στα εσωκομματικά άλλου κόμματος» μένουν στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει τη στάση της. Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο –επανίδρυσης στην ουσία– στις 3 Σεπτεμβρίου προκαλεί αναστάτωση στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ακόμα και για σημειολογικούς λόγους. Πόσο δε που στο ΠΑΣΟΚ αναμφιβόλως έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η τακτική του κόμματος επικεντρωνόταν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας αναπτύξει έναν συγκεκριμένο αντιπολιτευτικό λόγο στα χαρακτηριστικά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του, μέχρι τότε δεν έχουμε κάτι να πούμε. Δεν θα παρέμβω ποτέ στα εσωκομματικά του, δεν μου άρεσε όταν έγινε με το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε σχετικά ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Mega και μεταφέροντας επί της ουσίας την επίσημη γραμμή.
Στο εσωτερικό όμως του ΠΑΣΟΚ το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις στελεχών και βουλευτών. Δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη δεδομένη –όπως εκτιμούν– εκλογή της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία και δεν θεωρούν εύκολο αντίπαλο λόγω των κεντρώων χαρακτηριστικών που θέλει να προβάλλει. Στη Χαριλάου Τρικούπη ήλπιζαν σε έναν διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα με αριστερά χαρακτηριστικά που θα άφηνε ζωτικό χώρο στο ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ενισχυόμενη τάση για εξεύρεση κοινού τόπου των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Θόδωρου Μαργαρίτη «να αναζητήσουμε κοινή λύση στο κέντρο της Αθήνας». «Στους δήμους πρέπει να έχουμε ευελιξία», είπε προειδοποιώντας πως «αν οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πάνε με τον αυτοματισμό της κομματικής καταγραφής, υπάρχει ο κίνδυνος ο Κασιδιάρης και άλλοι ακροδεξιοί, επικαλούμενοι υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, να βρεθούν σε ισχυρότερη θέση καταγραφής από την Κεντροαριστερά».
Υπάρχει δε η βεβαιότητα πως η συγκεκριμένη θέση θα υιοθετηθεί από ολοένα και περισσότερα στελέχη που θα αντιλαμβάνονται πως η λύση της συνεργασίας είναι μονόδρομος. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται και η στάση πολλών μικρομεσαίων στελεχών των δύο κομμάτων που εδώ και μήνες συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος αποτέλεσμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.