Στα δύσκολα θέματα των προτάσεων και όχι της άρνησης και του μηδενισμού έχει πέσει η Αχτσιόγλου, που έχει καταλάβει ότι πρέπει να καταθέσει κάτι θετικό, κάτι που να περιέχει όραμα και κάτι που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών για να πείσει ότι έχει σοβαρές προτάσεις για το αύριο της χώρας. 

Βέβαια τέτοιες προτάσεις ακόμα δεν ακούσαμε από την Αχτσιόγλου, είναι όμως σε καλό δρόμο γιατί από τον μηδενισμό και την τοξικότητα κατάλαβε ότι ο κόσμος θέλει τη σταθερότητα και την προοπτική. Έστω και αργά η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και η ίδια προσωπικά ήταν εντελώς αποτυχημένη και ο κόσμος την αποδοκίμασε μαζικά.  

Υπό αυτή την έννοια, το δικό της μανιφέστο για τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή Τσίπρα. Επιχειρώντας να κινηθεί μεταξύ της γραμμής των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας», η πρώην υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε «στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα». 

Δεν είπε σημαντικά πράγματα η Έφη Αχτσιόγλου. Ακόμα μιλάει με ξύλινη αριστερή γλώσσα, δεν μπορεί να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία, αλλά προσπαθεί να δείξει ότι είναι κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τους συντρόφους της που ο ένας ανταγωνίζεται σε μηδενισμό τον άλλο! Επί της ουσίας, δηλαδή, η Αχτσιόγλου έχει καταλάβει ότι το κόμμα της έχασε τις εκλογές γιατί δεν έπεισε και δεν έδωσε την εικόνα της σοβαρής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Το θέμα είναι εάν η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι είναι το φαβορί, μπορεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρει εκείνα τα στελέχη τα οποία θα δώσουν μια άλλη πολιτική προοπτική στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Τη δική μου άποψη την έχω καταθέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όποιον ή όποια και αν εκλέξει αρχηγό είναι φθαρμένο προϊόν. Δεν μπορεί να αλλάξει γιατί το κόμμα δεν έχει ισχυρές κοινωνικές βάσεις και γιατί δεν διαθέτει τα στελέχη της ΝΔ. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…