Όταν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να κατηγορούν την κυβέρνηση για τις καταστροφικές φωτιές και ν’ αφήνουν να εννοηθεί πως αν ήταν αυτοί θα είχαν καταφέρει να αποφύγουν τις καταστροφές, τότε ο… ανένδοτος από τα πληκτρολόγια των τρολ και οι επιθέσεις από τα –φίλα προσκείμενα στην Κουμουνδούρου– μέσα ενημέρωσης μόνο έκπληξη δεν μπορούν να προκαλούν.

Όταν ακόμη και ο –νούμερο 2 ή 3, αναλόγως της θέσεως που θα λάβει, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου– Αλέξης Χαρίτσης μιλά για την ανάγκη Εθνικού Σχεδίου και επικαλείται αυτό που φέρεται να κατάρτισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας για να πείσει πως φταίει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση με στόμφο για έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, αλλά δεν καταγγέλλει για παράδειγμα τα δημοσιεύματα που κατηγορούν τις εκκενώσεις και το 112.

Όταν τρέχουν να βγάλουν βίντεο και να κάνουν αναρτήσεις με τα δέντρα να καίγονται παραδίπλα τους για να δείξουν, όπως ο Γιώργος Καραμέρος, ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή –χωρίς όμως να κάνουν οτιδήποτε χρήσιμο– και να δηλώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί.

Τότε το συμπέρασμα πως δεν έχουν καν καταλάβει γιατί βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν ούτε και τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια ρίχνοντας σχεδόν μαύρη πέτρα πίσω του, αποτελεί μονόδρομο. Στον ΣΥΡΙΖΑ απλά δείχνουν πως αυτό μόνο μπορούν να κάνουν. Ακόμη και όταν φορούν τον μανδύα τού «θα δούμε τις ευθύνες αργότερα» δεν μπορούν να συγκρατηθούν.

Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η τακτική του καταγγελτικού λόγου, έστω κεκαλυμμένου, αποτελεί τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών. Άλλωστε μιλούν εξ ονόματος του λαού και δεν το… κρύβουν. «Οι πολίτες απαιτούν επιτέλους να υπάρξει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αντιμετώπισης των κρίσεων που πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, χρησιμοποιώντας την αγαπημένη φράση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε εντύπωση το γεγονός πως υπήρχαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιών. Ακόμη και εντός της Αττικής. Και αυτό οδήγησε στη διάσπαση των δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού Ηλείας που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν εν κινήσει για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς στο Λουτράκι, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω της φωτιάς που ξέσπασε εκεί.

Είναι ένα παράδειγμα. Δεν αποτελεί θεωρία συνωμοσίας. Εμπρησμοί υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Όπως και αυτοί που ξεκινούν εργασίες ώρες και ημέρες για τις οποίες υπάρχει σχετικό απαγορευτικό προκαλώντας πυρκαγιές με τεράστιες διαστάσεις και επιπτώσεις. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση και μάλιστα η αξιωματική να θεωρεί πως με αυτήν τη στάση θα αποκομίσει κάποιο όφελος.