Πέντε και σήμερα για να πιστοποιηθεί ένα ακόμη (εκλογικό) βατερλό του «άχαστου» Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, ανατροπή συσχετισμών και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται σε κανέναν πολιτικό ορίζοντα. Αυτό που μένει να δουν εκεί στην Κουμουνδούρου είναι το εύρος της ήττας τους. Θα καταφέρουν για παράδειγμα να συγκρατήσουν το 20% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου ή, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, το κόμμα τους θα αποδυναμωθεί έτι περαιτέρω. Κυριακή κοντή γιορτή, για τις εκλογές. 

Οι βυζαντινισμοί καλά κρατούν 

Μπορεί λόγω των εκλογών της προσεχούς Κυριακής να φαίνεται πως έχουν παγώσει οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για την επόμενη ημέρα, ωστόσο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι στο φουλ οι μηχανές των εσωκομματικών ομάδων και των τάσεων, με έτοιμα κείμενα, προτάσεις για τον επόμενο αρχηγό και προχωρημένες αναλύσεις για το πώς θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, στη μετα-Τσίπρα εποχή. 

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, από το βράδυ των εκλογών αναμένεται να ξεκινήσει, από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο χορός αμφισβήτησης του Τσίπρα. 

Και τούτο διότι πιστεύουν ότι αυτή τη φορά πρέπει, σε αντίθεση με το 2019 όπως επισημαίνουν, να αλλάξουν τα πάντα. Από την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος και κυρίως να αποφασίσουν τι κόμμα θέλουν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να ξαναβρούμε την αριστερή ψυχή μας», τονίζουν με νόημα όσοι και όσες βλέπουν πως έκλεισε ο κύκλος του Τσίπρα. 

Επίσης, η «Ομπρέλα» και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Βούτσης, Τσακαλώτος, Φίλης και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) αναμένεται να τοποθετηθούν δημοσίως και για την άγρια «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποφάσισε και επέβαλε ο Αλ. Τσίπρας. 

Τα χειρότερα έρχονται… 

Αυτή η επιλογή Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που θέλει το κόμμα «ριζοσπαστικό» και... ούλτρα αριστερό. «Αυτή τη φορά πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς τα στελέχη του λεγόμενου "βαθέος ΠΑΣΟΚ" και τα "ορφανά" της Ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ, που κάποιοι, ερήμην μας, έφεραν και αλλοίωσαν το κόμμα», τονίζουν χαρακτηριστικά. «Ηρθαν τ’ άγρια και έδιωξαν τα ήμερα», έλεγε τις προάλλες ηγετικό στέλεχος της «Ομπρέλας», σε μυστική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο σπίτι γνωστού ΣΥΡΙΖΑίου δημάρχου της Αττικής. 

Κοντολογίς, τα χειρότερα έρχονται για τον Τσίπρα και την ομάδα του… 

Ανεύθυνο κόμμα σε ρόλο σαμποτέρ 

«Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος με τους μετανάστες και ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το Λιμενικό Σώμα, ο κ. Τσίπρας, αντί να καταγγείλει τους εγκληματίες διακινητές, καταγγέλλει το Λιμενικό και διασύρει διεθνώς τη χώρα μας», τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την ακραία και διχαστική ρητορική του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να πληροφορηθεί ότι με βάση τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα μπορεί να ελέγξει μόνο εντός των χωρικών υδάτων (12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι Ταίναρο και 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο). Το ναυάγιο συνέβη 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Σε ό,τι αφορά τη ζώνη Ερευνας και Διάσωσης, αυτή συμπίπτει με το FIR Αθηνών, αλλά στη ζώνη αυτή υπάρχει δυνατότητα ελέγχου-παρέμβασης μόνο μετά από αίτημα. Και τέτοιο αίτημα δεν διατυπώθηκε. Τα όσα υποστηρίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος τις τελευταίες ημέρες δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά πάγια πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την περίοδο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Πολιτεύτηκε σαν ανεύθυνος παρατηρητής ως κυβέρνηση και σαν σαμποτέρ ως αντιπολίτευση».

Τέλος, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ανάλογες πρακτικές του κόμματος Τσίπρα, όπως με τη «νεκρή Μαρία» στον Εβρο, τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με τις οποίες κατηγορούσαν τη χώρα μας για επαναπροωθήσεις, τις εκδηλώσεις στις οποίες περίεργοι προσκεκλημένοι υποστήριζαν ότι τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού «αντί να σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα πετούν ανθρώπους στη θάλασσα» και φυσικά το… έπος Παπαδημούλη, που πρωτοστατούσε στην προώθηση τροπολογίας που προέβλεπε τη μη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους του φράκτη στον Εβρο.