Τα απογοητευτικά δημοσκοπικά νούμερα που συγκεντρώνει σήμερα το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη και η πιθανότητα να απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές από το ΠΑΣΟΚ, οδηγούν τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να αναζητούν στρατηγικές συμμαχίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βγάλουν το κόμμα από το σημερινό αδιέξοδο.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Οι προσπάθειες αυτές, όμως, προσκρούουν στη στρατηγική της ηγετικής ομάδας, η οποία φοβάται τα ανοίγματα προς άλλες προοδευτικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τη Νέα Αριστερά ως το «πολιτικό σκιάχτρο» προκειμένου να περιχαρακώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης -εις διπλούν- τις τελευταίες ημέρες με την παρουσία του στα τρακτέρ, θύμισε σε πολλούς τον Αλέξη Τσίπρα και τον τρόπο που ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στους διαμαρτυρομένους. Ομως το μόνο που τελικά κατάφερε ήταν να εμφανιστεί απόλυτο πολιτικό κακέκτυπο του πρώην πρωθυπουργού.
Ο αγροτικός αυτοσχεδιασμός δεν είναι ο μοναδικός στις κινήσεις που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εσωκομματικοί επικριτές του παρατηρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει συχνά τις ομιλίες του και τροποποιεί –όπως ο ίδιος νομίζει– τις παρεμβάσεις του, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί.
Κάπως έτσι επέλεξε να ανεβεί στο τρακτέρ και να ρίξει από εκεί τα βέλη του κατά της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ισχνή επιρροή του κόμματός του στον αγροτικό κόσμο – κάτι που αναγνώρισε και η Θεοδώρα Τζάκρη, προ ημερών.
Ασύντακτο ασκέρι
Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, ενώ έδωσε εντολή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σύσσωμη στην πορεία για το εκπαιδευτικό.
Οι προεδρικοί αυτοσχεδιασμοί, που, όπως φαίνεται έως τώρα, καθόλου δεν συμβάλλουν στη δημοσκοπική ανάταση του κόμματος, εντείνουν το κλίμα της εσωστρέφειας, αλλά και την αίσθηση πως η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί και να εμφανίσει ως συντεταγμένη ομάδα.
Η κριτική εστιάζεται στη «μεγάλη αδυναμία» που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να συστηθεί ως πολιτικός φορέας που έχει συνοχή και καταθέτει προτάσεις προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο και κυρίως βάζει κάποια θέματα στην ατζέντα.
Η προβληματική εικόνα που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί, πεισματικά, να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και τελικά μεταφράζεται σε γκρίνια στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τα πυρά, αν και όχι δημόσια προς το παρόν, να στρέφονται προς τον πρόεδρο και το επιτελείο του.
Στο μεταξύ, ανάμεσα στις υποτίθεται πολιτικές του παρεμβάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα Μετέωρα, φωτογραφήθηκε ανάλαφρα με μια κυρία, γεγονός που στα ΜΜΕ προκάλεσε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ετσι, όλοι αναμένουν ότι στο συνέδριο θα μπουν πολλά πράγματα στο τραπέζι. Ανάμεσά τους η συνολική πορεία του κόμματος, η στρατηγική, οι συμμαχίες, οι κινήσεις του ίδιου του προέδρου, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει πολιτική ατζέντα. Και πάνω εκεί θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους, ακόμα και για το θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Μέχρι τότε, ο Στ. Κασσελάκης ανακοινώνει σταδιακά τα -συνολικά 29-νέα think tanks, θέλοντας να δείξει πως υπάρχει στελεχιακό δυναμικό έτοιμο για δράση, ώστε να αλλάξει και τη βιτρίνα του κόμματος και την ίδια στιγμή να στείλει μήνυμα προς τη βάση ότι τη θέλει δίπλα του.
Βλέπουν... εχθρούς
Ολα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες πριν την εκδήλωση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα, εναντίον του οποίου παίζουν το παιχνίδι του «εσωτερικού εχθρού», το οποίο, κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, φάνηκε να έχει αποτέλεσμα κατά της Εφης Αχτσιόγλου.
Τότε, μια μεγάλη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε ότι οι κορυφαίοι πρώην υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα, με την στάση τους, «υπονόμευαν» τον πρώην πρωθυπουργό. Τώρα, και αφού τους βγήκε μια φορά χρησιμοποιώντας το «στρατό» των διαδικτυακών τρολ, αποφάσισαν να το χρησιμοποιούν ξανά εναντίον κάθε στελέχους του κόμματος που αμφισβητεί τη «γνώση» του αρχηγού και όσων των περιστοιχίζουν.
Πλέον, τα βέλη στρέφονται σε βάρος του Διονύση Τεμπονέρα, για τον οποίο επιφυλάσσουν το ρόλο του «υπονομευτή», επειδή θα πάει σε εκδήλωση στην οποία εκτός του ίδιου, ομιλητές θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, και -κυρίως- η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με τους Διονύση Τεμπονέρα και Χρήστο Σπίρτζη να ζητούν πρωτοβουλίες για την παράταξη, μια δήλωση του Νίκου Παππά ήρθε να προστεθεί δίπλα σε αυτές και θα μπορούσε να ερμηνευτούν ως «προοδευτικό προσκλητήριο» –αν και με διαφορετικούς αποδέκτες.
Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, να συγκροτηθούν τα ευρύτερα δυνατά μέτωπα, αναφέροντας συγκεκριμένα μάλιστα τις δυνάμεις του «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και τους Οικολόγους Πράσινους. Κάπως έτσι, για ακόμα μία φορά, γίνεται σαφές ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι κομβικό για το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.