Ρεσιτάλ λαϊκισμού έδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε πάνελ του OPEN, με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους αγρότες, στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση κι εφόσον οι αγρότες αποφασίσουν να κλείσουν τις εθνικές οδούς, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα, που δημοκρατικά αποφασίζει να κινητοποιηθεί. Παράλληλα, είπε ότι «Το "μιλάμε με ανοιχτούς τους δρόμους", το "μιλάμε με μια κοινωνική ομάδα, όταν δεν διαμαρτύρεται", νομίζω ότι εμπεριέχει μια καθεστωτική λογική», προφανώς επειδή οι αγρότες σεβάστηκαν τον όρο του πρωθυπουργού και δεν υπήρξαν «προκαταβολικοί» αποκλεισμοί των εθνικών οδών και το «κόψιμο της χώρας στα δυο», τις μεθόδους δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες μέχρι και το 2019.

Είναι σαφώς πιο εύκολο να φιλοτεχνήσει κανείς μια εικόνα «εκβιαζόμενων αγροτών» από την «καθεστωτική κυβέρνηση», διότι αυτό το αφήγημα απαντά στο ερώτημα, «γιατί δεν βλέπουμε τόσα χρόνια τους αγρότες να κλείνουν τις εθνικές οδούς;». Ιδίως από τη στιγμή που η πραγματική απάντηση καθιστά θνησιγενές το αφήγημα της αντιπολίτευσης: επειδή η κυβέρνηση από το 2019 στήριξε τους αγρότες σε κάθε δυσκολία, κι αυτό προτίθεται να κάνει και αυτήν τη φορά. Είναι τουλάχιστον αστείο το αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι δήθεν η κυβέρνηση εκβιάζει τους αγρότες και αποφάσισε να τους ακούσει τώρα που έφτασε «ο κόμπος στο χτένι», καθώς ο πρωτογενής τομέας προστατεύεται κατά προτεραιότητα, όπως μας έδειξε το χρήσιμο μάθημα της πανδημίας του Covid-19. Με την αυτάρκεια της χώρας δεν «παίζει» κανένας.

Είναι σαφές ότι ο κύριος Σπίρτζης -και σύσσωμη η αντιπολίτευση- θα προτιμούσε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να κάνουν γενικευμένες κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών, τα χυμένα γάλατα στους δρόμους και όλα τα συναφή, μήπως και καταφέρουν να «τσιμπήσουν» καμιά δημοσκοπική μονάδα -ή έστω, να φθαρεί λίγο η κυβέρνηση- εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της κοινωνικής ειρήνης. Αν, λοιπόν, ο κύριος Σπίρτζης -και οποιοσδήποτε άλλος αντιπολιτευόμενος πολιτικός- θέλει να δει την πραγματική καθεστωτική λογική, είναι ακριβώς αυτή: η λογική οποία θέλει -για μικροκομματικά οφέλη της αντιπολίτευσης-, τη μια κοινωνική ομάδα να καταστρατηγεί τα δικαιώματα του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Γιάννης Κολοκυθάς: «Θα στηρίξετε τους αγρότες, σε όποια απόφασή τους; Δηλαδή, αν σήμερα δεν βγει "λευκός καπνός", που λέμε, από τη συνάντηση στο Μαξίμου και προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων -μεγαλύτερους αποκλεισμούς, όχι συμβολικούς που έκαναν τώρα- θα είστε δίπλα τους;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Προφανώς, κύριε Κολοκυθά, και θα είμαστε δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που δημοκρατικά αποφασίζει και κινητοποιείται. Και εκεί να σας πω κάτι; Βλέπουμε και άλλη μια εκδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης, που λέει "τους ακούμε και τους σεβόμαστε". Όταν ένας κλάδος κάνει κινητοποιήσεις, πρέπει να σέβεσαι -όταν είσαι κυβέρνηση, γιατί όταν είσαι αντιπολίτευση είναι το εύκολο- αλλά όταν είσαι κυβέρνηση πρέπει να σέβεσαι τις απόψεις και τις διαφωνίες τους. Το "μιλάμε με ανοιχτούς τους δρόμους", το "μιλάμε με μια κοινωνική ομάδα, όταν δεν διαμαρτύρεται", νομίζω ότι εμπεριέχει μια καθεστωτική λογική. Και αυτό δεν το έχουμε δει μόνο στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους».

Παναγιώτης Στάθης: «Το "κλείνω τους δρόμους και εμποδίζω την κυκλοφορία και σε άλλους πολίτες, τη διέλευση και τα λοιπά", αυτό τι είναι;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Τι εννοείτε;»

Παναγιώτης Στάθης: «Δηλαδή, το να λέει κάποιος ότι "κλείνω τους δρόμους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα"».

Χρήστος Σπίρτζης: «Οι δικηγόροι π.χ. δυο μήνες οι άνθρωποι, απεργούν. Εσείς τι λέτε; Να πάμε να πούμε ότι κακώς απεργούν, όταν τους έχει τσακίσει-»

Παναγιώτης Στάθης: «Εγώ δεν λέω "κακώς", εγώ λέω το εξής όμως: υπάρχει ένα κοινωνικό δικαίωμα και υπάρχει και άλλο ένα κοινωνικό δικαίωμα. Έτσι δεν είναι;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Υπάρχει ένα κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα, είναι δικαίωμα στη Δημοκρατία και είναι κατοχυρωμένο από το σύνταγμα».

Παναγιώτης Στάθης: «Το "κλείνω τους δρόμους";»

Χρήστος Σπίρτζης: «Το να μπορεί μια επαγγελματική, κοινωνική ομάδα να έχει το δικαίωμα του συνέρχεστε, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας-»

Παναγιώτης Στάθης: «Μα δεν είπε κανένας, να μη διαμαρτυρηθούν. Τους λέει "ανοιχτούς δρόμους", εγώ για αυτό στέκομαι σε αυτό που λέτε, στους ανοιχτούς δρόμους».

Χρήστος Σπίρτζης: «Κύριε Στάθη, δεν υπάρχει κινητοποίηση που δεν αγγίζει και δεν ξεβολεύει το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, είναι μέρος της κοινωνίας αυτοί οι άνθρωποι».