Στα κόμματα που η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού γίνεται με εκλογές υπήρξαν πάντα προστριβές μεταξύ υποψηφίων αρχηγών αλλά και στελεχών που στήριζαν τον έναν ή τον άλλον. Αυτό που συμβαίνει όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η τοξικότητα με την οποία πολιτεύθηκαν τα 12 τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει. Ύβρεις, λαϊκισμός μέχρι και δολοφονίες χαρακτήρων γεννούν το ερώτημα αν τη Δευτέρα θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα είναι αυτός.

Τα όσα συμβαίνουν ειδικά την εβδομάδα που διανύουμε ξεφεύγουν από κάθε λογική. Και μπορεί να λέγεται ότι στην πολιτική όλα επιτρέπονται, όμως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που θέλει να λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση και κατ’ επέκταση πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, βιώνει καταστάσεις ανάλογες των οποίων δεν συμβαίνουν ούτε σε κόμματα εξωκοινοβουλευτικά, ίσως ούτε σε συλλογικότητες.

Οι μέχρι χθες σύντροφοι βγάζουν χολή για τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους σε βαθμό που ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να συμβιώσουν την επόμενη της εκλογής νέου αρχηγού ημέρα. Έχοντας δώσει προσωπικό χαρακτήρα στις συγκρούσεις, το να αποφευχθεί η διάσπαση, έστω η αποχώρηση στελεχών, μοιάζει πλέον αδύνατο.

Άλλωστε στην παρούσα φάση –όπως όλα δείχνουν και στις επόμενες του λεγόμενου πολιτικού χρόνου– η συγκολλητική ουσία που έσπρωχνε κάτω από το χαλί τον πολιτικό αχταρμά στο κόμμα της πρώτης φοράς Αριστερά δεν υπάρχει. Ο λόγος για την εξουσία, ή έστω την αναμονή αυτής. Διότι τελικά αυτό κρατούσε ενωμένο ένα συνονθύλευμα ιδεών, απόψεων, ιδεοληψιών και λαϊκισμού που κυριαρχούσε στον συγκεκριμένο χώρο.

Μπορούν να συμβιώσουν κάτω από την ίδια στέγη ο Παύλος Πολάκης με την Έφη Αχτσιόγλου ή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς και άλλους που έχουν αποτελέσει στόχο του; Και μπορούν να μείνουν Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Βίτσας και λοιποί υπό την… ομπρέλα και τις διαταγές του Στέφανου Κασσελάκη και του… «αψύ Κρητικού» που εμφανίζεται ως «μέντοράς του»;

Οι διαφορές φαντάζουν αγεφύρωτες. Αλλά πάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος, οπότε ουδείς μπορεί να απαντήσει κάθετα σε αυτά τα ερωτήματα…