Ένα ερώτημα πλανάται στην Κουμουνδούρου εν όψει των υποψηφιοτήτων και της προεκλογικής… εκστρατείας που θα ακολουθήσει: Ποιον θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας τώρα που ετοιμάζεται ο Νίκος Παππάς να διεκδικήσει την αρχηγία κόντρα και στην Έφη Αχτσιόγλου;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την προτίμηση που δείχνει στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου. Μεταξύ των εκλογών της 21ης Μαΐου και αυτών της 25ης Ιουνίου είδαν το φως της δημοσιότητας για δύο μεταξύ τους συναντήσεις σε σπίτι τρίτου προσώπου. Συναντήσεις που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έκαναν λόγο για ένα… δαχτυλίδι, αυτό της διαδοχής, και που δεν διαψεύστηκαν.

Η απόφαση του Νίκου Παππά να διεκδικήσει την προεδρία αλλάζει τα δεδομένα. Και μπορεί, όπως ακούγεται πέριξ της Κουμουνδούρου, η προσπάθειά του αυτή να έχει στόχο την καταγραφή ενός ποσοστού προκειμένου την επόμενη ημέρα να μην αντιμετωπίσει… προβλήματα από τον επόμενο/η πρόεδρο, εν τούτοις παίζει ρόλο και τι ποσοστό θα είναι αυτό.

Κυρίως όμως παίζει ρόλο αν ο στενότερος φίλος του, τον οποίο υπηρέτησε πιστά από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει θέση διευθυντή του πολιτικού γραφείου (όταν ο Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος του τότε Συνασπισμού), θα τον στηρίξει με τη στάση του. Κακά τα ψέματα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στον μηχανισμό του κόμματος και φυσικά και στα όργανα που σήμερα λειτουργούν. Η στάση του θα κρίνει και την επιλογή προέδρου. Αν μη τι άλλο, θα προσδιορίσει τη δύναμη των στρατοπέδων που θα αναμετρηθούν.

Και εδώ δημιουργείται ένα ακόμη ερώτημα. Θέλει ο Αλέξης Τσίπρας την εκλογή ενός ισχυρού ή μιας ισχυρής προέδρου στο κόμμα; Τον εξυπηρετεί να έχει ο νέος/α πρόεδρος υψηλό ποσοστό; Μήπως τελικά προτιμά να υπάρχει και ένας ισχυρός εσωτερικός αντίθετος πόλος;

Στην περίπτωση αυτή, που δείχνει και πιθανότερη, ουδείς γνωρίζει αν το δαχτυλίδι θα συνδυαστεί και με την ανάλογη… ποσοτική στήριξη. Άλλωστε και ο Νίκος Παππάς έχει δείξει ότι μπορεί να… διεκδικήσει πολλά από τον Αλέξη Τσίπρα.