Η Νίκη Κεραμέως πήρε τη σκυτάλη του υπουργείου Παιδείας από τον προκάτοχό της του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έκτοτε τρέχει – τολμά, συγκρούεται, μαθαίνει, οραματίζεται την Παιδεία του μέλλοντος σε νέους ορίζοντες για την Ελλάδα που δεν θα αφήνει πίσω κανέναν…

Υπουργέ, βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τις εκλογές. Πού τοποθετείτε τον πήχυ για να θεωρηθεί ενδεχόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ως ξεκάθαρη νίκη;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι απλώς η πρώτη θέση και η μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να δημιουργηθεί στέρεα και ισχυρή προοπτική για την επίτευξη της αυτοδυναμίας σε πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «ηττημένων». 

Κρίνετε ότι το σενάριο ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ανοχής 120 βουλευτών θα επηρεάσει την ψήφο των εκλογέων στις 21 Μαΐου; 

Δεν γνωρίζω κατά πόσον παρακολουθούν οι πολίτες τις διαρκείς εναλλαγές θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας στην αρχή μάς είπε ότι δεν συζητεί κυβέρνηση ηττημένων, κορυφαία στελέχη του τον διέψευσαν, ο ίδιος όμως δεν αποκλείει κανένα κόμμα, ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΜέΡΑ25 με τις απίθανες θεωρίες για τις τράπεζες και τη «Δήμητρα», αργότερα «ανακάλυψε» την κυβέρνηση ανοχής και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε ως τις εκλογές. Από όλα αυτά, ένα είναι βέβαιο: ο κ. Τσίπρας αναζητεί τρόπο να επανέλθει στην εξουσία με οποιοδήποτε σχήμα. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις πραγματικές προθέσεις του και θα τις εμποδίσουν, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία αποτελεί τη μόνη επιλογή; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης με κάποιο κόμμα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τον σχηματισμό κυβέρνησης; 

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πραγματική κυβερνητική επιλογή για την Ελλάδα. Αποτελεί, θα έλεγα, κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα. Για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να υπάρχει σταθερότητα στη διακυβέρνηση και στη χώρα. Μέσο για να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μέσο για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Μέσο για να συνεχίσουμε τη θετική πορεία του τόπου μας. Για μία Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Εκτιμάτε ότι η συμμετοχή κομμάτων όπως το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου στις εκλογές θα επηρεάσει τα ποσοστά του κόμματός σας; 

Οχι. Πρόκειται για πολίτες που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Το σημαντικό, όμως, δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι ότι δεν αφέθηκαν νεοναζιστικά μορφώματα με πραγματικό αρχηγό καταδικασμένο μέλος εγκληματικής οργάνωσης να πάρουν μέρος στις εκλογές. Είναι κρίμα που η νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας δεν στηρίχτηκε, όπως θα έπρεπε, από όλα τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ακόμα φορά, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Για ποια μεταρρύθμισή σας στο υπουργείο δηλώνετε υπερήφανη; Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ή παραδέχεστε ότι δεν πράξατε σωστά; 

Για πρώτη φορά, τολμήσαμε μία συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Δρομολογήσαμε την αλλαγή του περιεχομένου της εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά μας να προσλαμβάνουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, παρέχοντας περισσότερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς μας. Το δημόσιο σχολείο στηρίζει την οικογένεια και προσφέρει υπηρεσίες που, μέχρι πρότινος, οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν για να τις απολαμβάνουν τα παιδιά τους. Η αξιολόγηση είναι πλέον πραγματικότητα. Ανοίξαμε νέους ορίζοντες για τα πανεπιστήμιά μας, με συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους φοιτητές μας, αλλαγή του νόμου για το άσυλο. Αναβαθμίσαμε την Επαγγελματική Κατάρτιση και Εκπαίδευση, καθιστώντας την ποιοτικό εναλλακτικό δρόμο για σπουδές με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ως προς το αν έχω μετανιώσει για κάτι, ναι, έχω μετανιώσει που στην αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου απορροφήθηκα από τον φόρτο εργασίας στο υπουργείο και δεν επισκεπτόμουν τόσο συχνά σχολεία. Εν συνεχεία, ήρθε η πανδημία και οι περιορισμοί ως προς τη λειτουργία των σχολείων. Εν τέλει όμως στην τετραετία επισκέφθηκα πάνω από 400 σχολεία, και τα ερεθίσματα από τις επισκέψεις αυτές ήταν εξαιρετικά πλούσια.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας όπου κατέρχεστε υποψήφια; 

Το 2019 ζήτησα την εμπιστοσύνη των πολιτών του Βόρειου Τομέα για να πάρω μέρος, από την πρώτη γραμμή, στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την Ελλάδα. Πιστεύω υπήρξα συνεπής και αποτελεσματική, αφού τα τέσσερα αυτά χρόνια υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία. Δεν με πτόησαν ποτέ οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν έκανα ποτέ πίσω. Εφάρμοσα την πολιτική μας, που αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει σύγχρονες γνώσεις στα παιδιά μας. Ζητώ να με εμπιστευτούν και πάλι, για να συνεχίσω να κάνω πράξη όσα ωφελούν τη χώρα μας. Για μια Ελλάδα για όλες και όλους.

Παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις; Τις εμπιστεύεστε;

Προφανώς τις παρακολουθώ. Θεωρώ ότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να λαμβάνουμε ενδείξεις σχετικά με τις απόψεις, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες της κοινωνίας, την κριτική των πολιτών. Και, ναι, εμπιστεύομαι τις εταιρείες που διεξάγουν δημοσκοπήσεις οι οποίες τηρούν τους διεθνείς κώδικες και τον νόμο περί δημοσκοπήσεων, και ελέγχονται γι’ αυτό. Δεν υπάρχει όμως καλύτερη αποτύπωση της πραγματικότητας από τα ερεθίσματα που παίρνουμε απευθείας από την κοινωνία. Για αυτό και οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες, μέσα στην κοινωνία, για να γνωρίζουμε τις πραγματικές απόψεις και ανάγκες τους.