Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, εάν η κοινή συνέντευξη Τύπου τους αποτελεί δείγμα για το κλίμα για τη συνάντηση που θα είχαν στη συνέχεια οι ηγέτες των δύο κρατών, τότε μάλλον αυτό δεν πρέπει να ήταν πολύ καλό, καθώς ήρθαν σε κόντρα on air για την κρίση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στη Μέση Ανατολή, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως είναι «κάθετος»: «Θα μιλήσω καθαρά εδώ. Όλοι μιλούν για την αρχή στις 78 Οκτωβρίου και κανείς για το τι ακολούθησε. Η Χαμάς είναι ο στόχος τους. Μπορεί να συγκριθεί ο οπλισμός της με του Ισραήλ; Πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ άμεσα τις επιθέσεις. Επιθέσεις σε νοσοκομεία και παιδιά δεν έχουν χώρο στο Τορά, τον εβραϊκό Νόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: Το Ισραήλ ξέρει να λέει πολύ καλά ψέματα

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε σε επιθετικό ύφος προς το Ισραήλ: «Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 13 χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που λέγεται Γάζα πια, τα πάντα έχουν καταστραφεί. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή; Έχει, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ, δεν θα πουν ότι έχουν. Γιατί ξέρουν να λένε πολύ καλά ψέματα. Το Ισραήλ κάνει επιθέσεις σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας κι εκκλησίες. Ως μουσουλμάνος ενοχλούμαι με αυτό».

«Εάν τα χέρια και η γλώσσα μας παραμείνουν δεμένα, δεν μπορούμε να λογοδοτήσουμε στην ιστορία. Ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν πρέπει να αξιολογείται με την ψυχολογία του χρέους. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή» είπε ακόμη.

Σολτς: Θα είμαι ξεκάθαρος - Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του 

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε» απάντησε αμέσως ο Όλαφ Σολτς.

Ακολούθως, ο Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στο Ισραήλ, αλλά και τα δυτικά κράτη: «Εμείς δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, όπως κάποια άλλα κράτη. Κι αυτοί που χρωστούν, δεν μιλούν ελεύθερα. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις φρικαλεότητες του Ισραήλ με ένα αίσθημα ενοχής. Δεν τους το χρωστάμε αυτό. Άλλοι μπορεί, αλλά εμείς δεν έχουμε ζήσει το Ολοκαύτωμα»

Στη συνέχεια, Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από την Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε με τον κ. Σολτς τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων έως ότου επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων» σχολίασε.

Η προσπάθεια του Σολτς να κατευνάσει τα πνεύματα 

Από την πλευρά του ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προχώρησε και στην εξπής ανάρτηση στο X: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».

Για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβουν. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας -και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».