Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου, κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνάντηση θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν τη Δευτέρα, νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). 'Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην 'Αγκυρα. Σε αμφότερες τις αντιπροσωπείες, συμμετείχαν πρέσβεις, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Προσπαθώ να είμαι εποικοδομητικός»

Πάντως στη συζήτηση που είχε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο, είπε σχετικές με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες». Πρόσθεσε πως «ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες».