Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, καλώντας όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις πολιτικές ανακατατάξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Η ένταση πυροδοτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σημαντικές μεταβολές στους πολιτικούς συσχετισμούς, υπό το βάρος της εμφάνισης νέων πολιτικών σχηματισμών. Στο επίκεντρο βρέθηκε έρευνα της Real Polls, η οποία εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί αισθητά, ενώ νέοι πολιτικοί φορείς κατέγραφαν αξιοσημείωτη δυναμική.

Η Χαριλάου Τρικούπη αμφισβήτησε τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και έθεσε ζητήματα σχετικά με πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρεία, προκαλώντας την αντίδραση της Real Polls, η οποία απάντησε δημόσια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στράτος Φαναράς επέλεξε να σχολιάσει ευρύτερα τις εξελίξεις μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως σημείωσε, η είσοδος νέων κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί ένα ρευστό περιβάλλον, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις πολιτικές του επιδόσεις.

«Ψυχραιμία παιδιά», έγραψε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι όσοι αναμένουν εύκολες νίκες ή αναζητούν βεβαιότητες «δεν έχουν καταλάβει τίποτα ή κάνουν πως δεν έχουν καταλάβει». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τα κόμματα, καθώς οι πολιτικές ισορροπίες αναδιαμορφώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο επικεφαλής της Metron Analysis έκανε λόγο για μια περίοδο κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι στρατηγικές αντοχές των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν «ταλαντούχοι παίκτες, στρατηγικά μυαλά και πάνω από όλα αφοσίωση και πίστη στον σκοπό». Με αιχμηρό τρόπο πρόσθεσε ότι «οι βιασύνες είναι για τους τζογαδόρους και η μοίρα των τζογαδόρων είναι γνωστή».

Οι προηγούμενες βολές προς το ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στράτος Φαναράς παρεμβαίνει στη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις. Σε προγενέστερη ανάρτησή του είχε απαντήσει στην κριτική που είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί προβληματικής μεθοδολογίας.

Όπως είχε τονίσει, η εκτίμηση ψήφου και η αναγωγή αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένες στατιστικές πρακτικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών παγκοσμίως. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ακατάληπτα και αντιφατικά» ορισμένα από τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν εις βάρος των δημοσκοπικών εταιρειών.

Μάλιστα, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για χαρακτηρισμούς που, όπως υποστήριξε, στρέφονταν εναντίον επαγγελματιών του χώρου, ενώ είχε διερωτηθεί γιατί όσοι αμφισβητούν τις αναγωγές θεωρούν αποδεκτά τα ποσοστά που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, είχε απευθυνθεί με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο προς τους επικοινωνιακούς επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας στη φράση: «Άντε και καλά μυαλά».

Η δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της Metron Analysis έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και η εμφάνιση νέων πολιτικών σχημάτων αναμένεται να δοκιμάσουν εκ νέου τις αντοχές του κομματικού συστήματος τους επόμενους μήνες.