Διαβάζω από χθες, που ξεκίνησε η διάσκεψη των Σπετσών, πολλά σκωπτικά σχόλια για την πετρόχτιστη προεδρική βίλα, τις ροτόντες, το αναμμένο τζάκι, τα γκουρμέ εδέσματα μέχρι και για όσους προτιμούν τη βίγκαν διατροφή – και απορώ.

Δηλαδή τι περιμένατε; Ότι οι αριστεροί είναι ηλίθιοι και ζουν ακόμη στον αιώνα που φορούσαν ημιάρβυλο κι αμπέχονο, κάπνιζαν στριφτά τσιγάρα κι έπιναν ρετσίνα ακούγοντας Μπακαλάκο και Πανδή στου Θωμά το μαγαζί;

Παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι, τώρα έχει ξεμείνει μόνο η «ιδεολογία» της εργατιάς, αλλά αυτή αφορά τους άλλους και όχι τους «ιδεολόγους». Είπαμε, «αριστεροί» είναι, ηλίθιοι επ’ ουδενί. Μην ψάχνετε για την ανατροπή του «δάσκαλε, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» γιατί θα πηγαίνετε από στενοχώρια σε στενοχώρια.

Τα πλάνα και οι πληροφορίες που έρχονται από των Σπετσών τη χλιδάτη ράχη όπου περπατούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σέρνοντας τις τροχήλατες βαλίτσες με δυο αλλαξιές ρούχα και μια οδοντόβουρτσα είναι η πιο εύγλωττη περιγραφή της Αριστεράς και της προόδου στον 21ο αιώνα: γίνε κι εσύ νοικοκυραίος κυρ Παντελής, μπορείς, μην το καθυστερείς.

Άνθρωποι, μη μένετε κολλημένοι στις αλλοτινές εποχές που οι προλετάριοι στοιβάζονταν στα ξερονήσια – έχει ξημερώσει η μέρα που οι επαναστάσεις υπέρ του λαού προετοιμάζονται σε κοσμικά νησιά, μπροστά στο τζάκι, γύρω από μια ροτόντα, με ένα καμπερνέ στο κρυστάλλινο ποτήρι, μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Ο τυρός εξυπακούεται πως δεν είναι ούτε μυζήθρα ούτε τουλουμοτύρι, από γκοργκοντζόλα και πάνω – όσο για το αχλάδιο, ισχύει ό,τι έκπαλαι: πίσω έχει την ουρά…