Την Πέμπτη 24 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εδώ και καιρό προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνά το πόσο κόστισε στην κυβέρνηση η περσινή πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον Βαρνάβα, με το πύρινο μέτωπο να φτάνει μέχρι τον αστικό ιστό, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Γέρακα. Η πυρκαγιά επηρέασε περισσότερα από 1.200 κτίρια, 4.000 κατοίκους και έκαψε πάνω από 104.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2023, η αντιπυρική περίοδος του 2024 κατατάσσεται η έκτη χειρότερη σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις και τον αριθμό των πυρκαγιών.

Ο νέος υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν μασάει τα λόγια του «Καλά σενάρια μπροστά μας δεν υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να πει ότι φέτος ίσως είδαμε παραπάνω βροχές, αλλά με βάση όλες τις παραμέτρους το καλοκαίρι και πάλι θα είναι δύσκολο» επισήμανε πριν από λίγες μέρες στο Φόρουμ των Δελφών, με τον ίδιο να απαιτεί εγρήγορση, από την πλευράς πολιτείας, εγρήγορση από τους πολίτες, εγρήγορση από τους δήμους και από τις περιφέρειες, έτσι ώστε όταν, όχι αν, ξεσπάσουν τα φαινόμενα να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο υπουργός στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο στόχος για την φετινή αντιπυρική περίοδο, συμπυκνώνεται σε τρεις φράσεις: Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση στις εκδηλωθείσες πυρκαγιές και ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το υπουργείο φέτος θα επιχειρήσουν 4.500 εθελοντές του πυροσβεστικού σώματος και άλλοι 5.500 μέσα από τις εθελοντικές οργανώσεις, η Ελλάδα νοικιάζει άλλα 49 εναέρια μέσα, είτε ελικόπτερα είτε air-tractors, και φτάνει σε μία διαθεσιμότητα 80-85 ιπτάμενων μέσων ανάλογα την διαθεσιμότητα εκείνης της ημέρας ενώ «τρέχει» η τέταρτη φάση του προγράμματος«Antinero» ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ.

Προτεραιότητα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γ. Κεφαλογιάννη αναμένεται να δοθεί και στους καθαρισμούς των οικοπέδων, οι οποίοι πιλοτικά ξεκίνησαν πέρυσι χωρίς να λείπουν οι ασυνεννοησίες.

Φέτος οι δήμοι έχουν διπλάσια χρήματα από ότι είχαν πέρυσι

«Φέτος δόθηκαν 40 εκατομμύρια τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με τα 31 που δόθηκαν πέρυσι και σχεδόν διπλάσια με το ’23 που ήταν 18,5 εκατομμύρια» τονίζεται.

Το πρόβλημα είναι στο ότι πέρυσι από τους 334 δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν ουσιαστικά οι 185 που μπήκαν εν τέλει στην πλατφόρμα, έλεγξαν πόσοι καθαρισμοί έγιναν στην περιφέρειά τους, έλεγξαν τις καταγγελίες και ενδεχομένως προέβησαν και σε αντίστοιχες ενέργειες. Για αυτό το λόγο φέτος υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα επιδοτηθούν οι δήμοι που κάνουν και τη δουλειά ενώ ενδεχομένως κάποιοι δήμοι οι οποίοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους να μην τύχουν της αντίστοιχης αντιμετώπισης.

«Σας καλώ να μην αφήσετε κανένα περιθώριο στην αδράνεια, στην αμέλεια, στην αδιαφορία. Η πολιτική προστασία δεν είναι μόνο συλλογική υπόθεση. Είναι σε μεγάλο βαθμό ατομική» σημείωσε απευθυνόμενος σε Δήμους στην Πελοπόννησο προ ημερών ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Το μήνυμα πάντως στους πολίτες είναι σαφές, το πρόστιμο θα φτάνει τα 1.000 ευρώ για όποιον δεν καθαρίσει το οικόπεδό του.